

Toliko je izdašna i ukusna, da će postati omiljena: Štrudla sa kakaom zadovoljiće sve ljubitelje čokolade
Recept za štrudlu sa kakaom kao omiljeni desert
Štrudla je jedan od najomiljenijih i najpoznatijih kolača u mnogim sredinama, posebno u srednjoj i istočnoj Evropi. Ova poslastica ima bogatu tradiciju i često se povezuje sa porodičnim okupljanjima, praznicima i posebnim prilikama. Štrudla, kao deo tradicije, u ovom slučaju recept za štrudlu sa kakaom ne samo da pruža užitak u svakom zalogaju, već i stvara posebne trenutke i uspomene koje se pamte tokom života.
Recept za štrudlu sa kakaom zasigurno će zadovoljiti sve ljubitelje slatkiša
Sastojci za testo:
– 500 g brašna
– 250 ml mleka
– 100 g maslaca (otopljenog)
– 2 jaja
– 100 g šećera
– 1 kvasac (svež ili suvi)
– Prstohvat soli
– 1 kašičica vanilin šećera

Guliver getty Images
Sastojci za fil:
– 200 g mlevenog oraha
– 100 g kakaa u prahu
– 150 g šećera
– 200 ml mleka
– 1 kašičica vanilin šećera

Guliver getty Images
Priprema:
1. Priprema testa: U mlakom mleku rastvorite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta. U većoj posudi, pomešajte brašno, otopljeni maslac, jaja, šećer, vanilin šećer i so. Dodajte nadošli kvasac i umesite glatko i elastično testo. Ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
2. Priprema fila: U srednjoj posudi, pomešajte mlevene orahe, kakao, šećer, mleko i vanilin šećer. Kuvajte na laganoj vatri dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi.
3. Oblikovanje štrudle: Kada je testo nadošlo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Preko svakog razvaljanog dela ravnomerno rasporedite fil od kakaa.

Guliver getty Images
4. Uvijanje: Pažljivo uvijte testo u rolat, počinjući od duže strane. Pomoću noža, blago zarežite gornju stranu rolata (da se ne bi naduvalo) i stavite ga u prethodno podmazan pleh.
5. Pečenje: Ostavite štrudlu da naraste još 20 minuta, a zatim je stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
6. Hlađenje i serviranje: Kada je štrudla pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu nekoliko minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
7. Posluživanje: Po želji, možete posuti štrudlu šećerom u prahu ili zaliti otopljenom crnom čokoladom, u tragovima…
Savet
Štrudla sa kakaom može se poslužiti uz šoljicu kafe ili čaja, a možete je čuvati u zatvorenoj posudi nekoliko dana. Uživajte u ovom slatkom užitku…