Rolat sa višnjama
bakina kujna

June 10, 2023 13:45

By

Zasladite se i ohladite u vrelim letnjim danima uz kremasti rolat sa višnjama (recept)

Rolat sa višnjama – osvežavajući, kremasti desert s bobičastim voćem

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike brašna
* 2 kašike ulja
* 120 g očišćenih višanja

Za fil:
* 250 ml slatke pavlake
* 4 kašike šećera u prahu

* 4 kašike kisele pavlake
* rendana korica limuna
* 1 kašika ekstakta od vanile
* 150 g očišćenih višanja
* 10 g želatina

Pročitajte: Kremaste kocke sa lešnik kremom koje će vaši ukućani obožavati – Slatkiš za sve generacije (recept)

Rolat sa višnjama

Ženja Aćimović

Priprema:
1. Za pripremu kore, belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno
muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati brašno.
2. Manji pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje i izliti u njega
smesu za koru. Odozgo rasporediti višnje praveće razmak između njih.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok kora ne porumeni. Pečenu koru
zajedno s papirom urolati.
3. Za pripremu fila, slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu, pa dodati
kiselu pavlaku, rendanu koricu limuna i ekstrakt vanile. Višnje izmiksati,
dodati ih u smesu, te sve zajedno kratko mutiti dok se sastojci ne povežu.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Sjediniti ga
sa dve kašike fila, te umešati u preostali fil.
5. Ohlađenu koru odviti, premazati je filom od višanja i urolati.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

A na kioscima možete pronaći najnoviji broj Bakine kujne! Kupite,  čuvajte, kuvajte, jer tu smo zbog vas!

Bakina kujna

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović