Svet

March 3, 2024 11:45

By

Ukusne i mekane cimet rolnice: Ovu poslasticu svi obožavaju, tajna je u ovom sastojku

Cimet rolnice – Slatko aromatično pecivo

Posetite poznati domaći kulinarski sajt Bakina kujna te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Priprema: 40 min.
Mirovanje: 50 min.
Pečenje: 25 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
Za testo:
* 240 ml mleka
* 60 g putera
* 50 g šećera
* 4 g suvog kvasca
* 350 – 400 g brašna
* 1/2 kašičice praška za pecivo
* prstohvat soli
* 1 jaje za premazivanje

Za fil:
* 85 g putera
* 80 g smeđeg šećera
* 1 kašika cimeta
* 3 kašike slatke pavlake

Za preliv:
* 60 g šećera u prahu
* 30 ml kuvane crne kafe
* 1 kašika mleka

Pročitajte Sloboda nije kriva: Vojin priznao zašto je braku došao kraj

Ženja Aćimović

Priprema:

1. U vanglici sjediniti mlako mleko, otopljeni puter i šećer, pa izmešati. Dodati polovinu brašna i opet izmešati da se sastojci povežu. Posuti suvim kvascem i dodati još malo brašna pa izmešati špatulom da bi se dobila ujednačena smesa. Prekriti je krpom i ostaviti da se udvostruči.

2. Za pripremu premaza sjediniti omekšani puter, smeđi šećer i cimet, pa dobro izmešati. Ako je smesa gusta dodati malo slatke pavlake i ujednačiti masu.

3. Za pripremu preliva sjediniti šećer u prahu sa crnom kafom, pa dobro izmešati da se razbiju grudvice. Dodati malo mleka.

4. U nadošlo testo dodati malo soli i praška za pecivo, pa postepeno dodavati brašna po potrebi i mesiti dok se ne dobije glatko testo.

5. Umešeno testo istanjiti oklagijom na radnoj površini posutoj brašnom u pravougaoni koru. Premazati je filom od cimeta i urolati. Rolat iseći na 12 parčadi i poslagati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Prekriti krpom i ostaviti da odstoje 20 minuta.

6. Rolnice premazati jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Pečene rolnice poprskati prelivom od kafe.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs
A na kioscima možete pronaći najnoviji broj Bakine kujne! Kupite, čuvajte, kuvajte, jer tu smo zbog vas!

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović