Novak Đoković o karijeri svet novine svet portal
Svet

April 26, 2024 20:45

By

Najemotivnije priznanje Novaka Đokovića o kraju koji nije želeo: Nastaviću da ih volim…

Novak Đoković o karijeri doneo je odluku davno

Novak i Jelena Đoković u ljubavi su još iz vremena srednje škole – vezu su jedno vreme održavali na daljinu, kada je ona otišla u Milano na studije. Kada se Jelena vratila u Beograd, želeo je da ozvaniče vezu. Zaprosio ju je 2013. godine. Novak Đoković o karijeri mislio je, ali je ljubav sve nekako usporila…

Novak Đoković o karijeri svet novine svet portal

Foto: ATA images

Novak Đoković o karijeri – Svet mu se okrenuo naopačke

– Iznajmio sam dva balona, u jednom smo bili Jelena i ja, a drugi je trebalo da pusti poruku na kojoj piše: “Hoćeš li da se udaš za mene?” Problem je nastao kada se balon zapalio! Jelena je počela da paniči: “O Bože! Imamo rupu u balonu!” U tom trenutku se pojavio drugi balon sa porukom. Kada se Jelena okrenula da vidi šta piše, ja sam kleknuo i izvadio prsten. Tako smo se verili!

Pročitajte Došlo je do razvoda, Dijana je krivicu prebacila na mene, ali za svađu je potrebno dvoje

Venčali su se 12. jula 2014. na Svetom Stefanu u Crnoj Gori. Četiri meseca kasnije u Monte Karlu Jelena je rodila njihovog sina Stefana.

– Kada sam dobio sina, svet mi se okrenuo naopačke. Do tada mi je tenis bio sve i sve se vrtelo oko mene. Moji najbliži su se žrtvovali da bih ja davao svoj maksimum na terenu. Zbog prirode posla postao sam sebičan. Odjednom se sve promenilo. U početku sam morao sebe da podsećam da više nisam sam, da imam sina. U tome su mi pomagali supruga, majka, otac, braća… Sada kada dođem kući sa treninga, ostavljam reket i ne razmišljam o tenisu. Trudim da budem najbolji muž, otac i teniser. Zahtevno je, ali nije nemoguće – rekao je Novak Đoković o karijeri i porodici u emisiji “Da možda ne”.

Novak Đoković o karijeri svet novine svet portal

Instagram

– Naša ćerka je jednim delom dobila ime po planini Tara, koja je divlja i skriva svoje tajne sve dok ne dođete do nje i pokažete joj veliko divljenje – kaže Novak Đoković.

Pročitajte Uništiće Novaka – Jelena Đoković zbog načina na koji se leči ponovo navukla na sebe bes javnosti

I dok je privatno doživljavao najlepše trenutke u životu, čekao ga je težak period u karijeri. Dobio je povrede koje je trebalo što pre da sanira, ali se on oglušio o savete doktora.

Novak Đoković o karijeri svet novine svet portal

Antonio Ahel/ATAImages

Novak Đoković o karijeri – Igrao pod bolovima samo da deca budu ponosna na njega

– Igrao sam pod bolovima, a kada sam se vratio iz Australije, bilo je jasno da moram da se operišem. Nisam baš ljubitelj noža i bolnica… Prvih mesec dana posle intervencije bio sam veoma emotivan. Rekao sam da više neću da se bavim tenisom! Sumnjao sam u sebe, nisam verovao da mogu da se vratim na teren, izgubio sam optimizam. Otac, majka, braća i žena su sve vreme verovali u mene, ali smatrali su da mi treba duža pauza. Nisam ih poslušao! Opet sam se prebrzo vratio na teren iako su me doktori i tadašnji trener Andre Agasi savetovali da to ne radim.

Đoković kaže da mu je najveća motivacija da se vrati na svetski vrh bila slika koju je imao u glavi – da ga Stefan i Tara gledaju dok na grend slemu ponosno diže trofej.

Novak Đoković o karijeri svet novine svet portal

Foto: ATA images

– Najemotivniji trenutak u karijeri i životu desio se na Vimbldonu 2018. Stefan je imao manje od pet godina, a deci ispod pet godina ne dozvoljavaju da uživo gledaju meč, pa su ga doveli tek na kraju… Gledao me je sa trofejom! Aplaudirao je, a zatim video sebe na ekranu, pa rekao: “Eno Stefana!” Nikad se nisam osećao ispunjenije.

Pročitajte Oporavite organizam od praznične hrane – Jelena Đoković savetuje kako

Iako uglavnom pobeđuje, Nole zna da se njegov narod, ali i fanovi širom sveta nerviraju dok igra mečeve.

– Kada sretnem ljude na ulici, kažu mi: “Duguješ mi paklu cigareta, sve sam ispušio zbog tebe” ili “Živce si mi iskidao.” Čujem razne komentare i dok sam na terenu. Ali to je sve iz emocije, podrške i želje da pobedim. Nikada nisam voleo da gubim. Ne podnosim poraz! Zbog toga ponekad nastrada reket ili opsujem. To je moj način pražnjenja. Ne stidim se toga, ali se i ne ponosim. Zato su molitve izuzetno bitan deo moje rutine i borbe sa samim sobom.

Novak Đoković o karijeri svet novine svet portal

Foto: ATA images

Pored vere u Boga, u teškim trenucima najbolje ga razume i savetuje supruga.

– Ona mi je najveća podrška! Sposobna je, ambiciozna i jaka. Ali sa njom se najviše i svađam. Ne naređujem joj, jer da to volim da radim, bio bih u vojsci. Samo se raspravljamo, ali najslađe je kada se mirimo.

Da ima puno poverenje u Jelenu, govori i činjenica da joj je prepustio da vodi Fondaciju “Novak Đoković”, koju je osnovao pre 16 godina.

– Jelena je na čelu moje fondacije i radi izuzetan posao. Uspešno smo organizovali humanitarne večere u Njujorku i Londonu, na kojima smo prikupili više od tri i po miliona dolara pomoći za siromašnu decu.

Novak Đoković o karijeri svet novine svet portal

Foto: Instagram

Nole je tokom 2019, 2020. i 2021. nizao pobede i bio prvi na ATP listi. Ovaj period obeležila je i pandemija koronavirusa, koja se odrazila i na tenis. On se početkom 2022. godine našao u svim svetskim medijima zbog hapšenja u Australiji. Iako se nije vakcinisao, dobio je mogućnost da igra na Australijan openu na osnovu medicinskog izuzeća, jer je preležao kovid. Međutim, kad je sleteo u Melburn, uhapšen je i odveden u hotel za migrante. Posle 13 dana deportovan je u Srbiju.

– Ministar za imigraciju iskoristio je svoje diskreciono pravo da mi poništi vizu na osnovu percepcije da bih mogao da stvorim neki antivakserski osećaj u zemlji ili gradu, sa čime se ne slažem. Nisam protiv vakcinacije, već podržavam slobodu izbora.

Đoković kaže da je postigao sve što je želeo u karijeri i poručuje da nikada neće prestati da se bavi “belim sportom”!

– I kada završim profesionalnu karijeru, nastaviću da ga igram rekreativno. Prosto, volim tenis – glasila je odluka Novaka Đokovića.

AUTOR: SVET

IZVOR: BLIC

FOTO: Guliver Getty Images