Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal
Svet

September 1, 2024 10:15

By

Jedete slatkiše, a mršavite: Uz dijetu čuvene Hurem i to je moguće, caka se krije u ovome

Dijeta Merjem Uzerli daje sjajne rezultate

Turska glumica Merjem Uzerli najpoznatija je domaćoj publici po ulozi u seriji “Sulejman Veličanstveni”, u kojoj je oživela lik sultanije Hurem. Neki su je voleli, neki nisu, ali su svi bili saglasni da Turkinja izgleda zanosno.

Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal

Pascal Le Segretain/Getty images

Dijeta Merjem Uzerli vrlo je efikasna

Malo je poznato da je režiser ponudio Merjem ulogu pod uslovom da se ugoji 5-6 kilograma, što za nju nije bio problem – odmah se predala čarima sutlijaša i drugih slatkiša i uskoro je postigla svoj cilj.

Posle nekog vremena ona je imala novi problem. Zbog užurbanog načina života i brze hrane na snimanjima, naročito tokom zime, a posebno posle prve trudnoće, glumica je počela da se bori sa viškom kilograma.

Poznata glumica se tada okrenula dijeti zasnovanoj na ukusnim orijentalnim jelima uz koju je uspela da reguliše telesnu težinu.

Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal

GettyImages/Levent Kulu

Svojevremeno je otkrila da uživa u hrani i spremanju raznih jela, ali i da joj nije problem da smrša kad god poželi, odnosno kad primeti da su je kilogrami uzeli pod svoje.

– Da budem iskrena, postoje momenti kada se intenzivno bavim sportom, čak preterujem, a ima dana kada ne radim apsolutno ništa. Pokušavam da održim ravnotežu. U jednom periodu mesec dana svakog jutra jela sam hleb sa “nutelom”, a onda nisam mogla da joj se približim godinu dana – priznala je uz osmeh.

Posle ove faze za doručak je mesecima jela samo hleb i sir. Ali, bila je umerena u tome, pa nije dobila na težini.

Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal

GettyImages/Matthias Nareyek

Kada zbog neke uloge mora drastično da smrša, Merjem se oslanja na režim ishrane koji je svojevremeno sama osmislila.

Pročitajte Za čajem od kurkume su svi poludeli, a evo i zašto – Ovaj recept ubrzava metabolizam i topi kilograme

Dijeta Merjem Uzerli nije komplikovana, a tajna je u tome da nema odricanja, otkrila je glumica. Umerenost je, da ponovimo, prvo i osnovno pravilo.

– Samo treba biti disciplinovan i stati kada je najslađe. Jela sam i testo, i slatkiše, i meso, i voće, povrće, sve, ali u ograničenim količinama.

Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal

GettyImages/Tim-P.-Whitby

Jelovnik:

1. dan

Doručak: šolja rižota bez putera, 1 kašikom maslina, čaj bez šećera
Ručak: turska čorba od sočiva
Sastojci: 200 g crvenog sočiva, mladi luk, 1 šargarepa, 3 kašike suve nane, sok od jednog limuna, 2 krompira, 2 paradajza, čili i slatka paprika po ukusu.
Priprema: Sočivo isperite, prelijte vodom i kuvajte na laganoj vatri. Kad bude kašasto, dodajte sitno seckan krompir i rendanu šargarepu. Paradajz poparite ključalom vodom, oljuštite, isecite na kocke i dodajte u čorbu. Posolite, pa dodajte čili i nanu i, po potrebi, još malo vode. Kad sve bude gotovo, izblendajte, a pri serviranju dodajte limunov sok i slatku papriku.
Večera: Kuvana govedina i čaša ajrana.

2. dan

Doručak: sir sa svežim spanaćem, čaša soka od pomorandže
Ručak: Pileća salata s jogurtom
Sastojci: glavica zelene salate, pileća prsa, 100 g kukuruza iz konzerve, 10 kiselih krastavčića, 2 kašike seckanih oraha, 100 ml jogurta, beli luk po ukusu
Priprema: Skuvajte piletinu, pa je ohladite i isecite na kockice. Dodajte kukuruz, sitno seckane kisele krastavce i orahe. Dodajte seckani beli luk, prelijte jogurtom, pa pomešajte sa salatom.
Večera: šolja jogurta, 1 paradajz, 1 šargarepa

Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal

GettyImages/Michael-Tullberg

3. dan

Doručak: Turska kajgana s paradajzom
Ručak: Kebab sa patlidžanom
Sastojci: 2 patlidžana, 300 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 3 paradajza, so i biber.
Priprema: Isecite patlidžan na tanke trake po dužini, pa nalijte vodom, posolite i ostavite da odstoji pola sata. Potom prosušite patlidžan i pecite na suvom ili gril tiganju. Izblendirajte crni luk sa začinima, pa to pomešajte sa mlevenim mesom i pravite kuglice. Umotavajte kuglice u trake patlidžana, pa ređajte na ražnjić i pecite u rerni. Služite uz salatu.
Večera: Kuvana piletina, 1 paradajz, zeleni čaj bez šećera

4. dan

Doručak: ratluk, puding s bademovim mlekom, halva, baklava ili bilo koji drugi omiljeni dezert
Ručak: Gagik čorba
Sastojci: 2-3 sveža krastavca, 500 ml jogurta, grančice nane, peršuna i kopra, malo origana, 1 kašičica maslinovog ulja, beli luk, so i biber po ukusu
Priprema: Izrendajte krastavce i beli luk, pa sitno isecite začinsko bilje. Sipajte preko toga jogurt, posolite i pobiberite, pa promešajte. Služite hladno.
Večera: Kebab bez lepinje

Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal

GettyImages/Kevin Winter

5. dan

Doručak: Šaka pistaćija, čaj s medom
Ručak: Ćufte s paradajz sosom
Sastojci: 300 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 dunja, 3 pardajza, 1 crvena paprika, korijander, so, biber i bijeli luk po ukusu, bujon ili voda.
Priprema: Iseckajte crni i beli luk, pa pomešajte s mlevenim mesom i napravite ćuftice. Staviti da se krčka, pa dodajte sitno seckan jedan paradajz i dunju i posle minut nalijte vodom da ogrezne. Preostali paradajz izblendirajte, dodajte korijander, prelijte time ćufte i po potrebi dodajte još vode ili bujona dok se krčka na srednjoj vatri.
Večera: Kuvana piletina s jogurtom

6. dan

Doručak: Šolja muslija s mlekom, čaša soka od pomorandže
Ručak: Turski gulaš
Sastojci: pola šolje belog pasulja, 200 g junetine, 1 glavica crnog luka, 1 paradajz, 1 kašika paradajz paste, malo čilija, korijander, so i biber po ukusu
Priprema: Kuvajte pasulj dok ne omekne. Prodinstajte sitno sjeckan luk, pa preko njega pržite junetinu sečenu na kockice. Zatim dodajte pasulj, seckani paradajz i korijander, paradajz pastu i začinite. Trebalo bi da se krčka na tihoj do srednjoj vatri oko 15 minuta. Po potrebi nalijte malo vode.
Večera: mekano kuvano jaje, čaša jogurta, 2-3 stabljike celera

Dijeta Merjem Uzerli svet novine svet portal

GettyImages/Pascal Le Segretain

7. dan

Doručak: Sendvič od raženog hleba i pilećeg filea, sa zelenom salatom i nekoliko kapi limuna
Ručak: spanać s mesom i pirinčem
Sastojci: 3-4 veze svežeg spanaća ili 1 pakovanje smrznutog, 200 g mlevenog junećeg mesa, 1 glavica crnog luka, 1 čenj belog luka, 2 paradajza, 1/3 šolje pirinča, 1 kašičica paradajz paste, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 kašičica soka od limuna
Priprema: Iseckajte sitno crni luk, propržite, pa dodajte meso i izgnječen beli luk i dobro promešajte. Zatim dodajte pirinač, paradajz pastu i paradajz seckan na kockice. Nakon toga ubacite seckani spanać, limunov sok, so i malo vode. Dinstajte poklopljeno na tihoj vatri dok pirinač ne omekša. Služite uz jogurt.
Večera: Čaša jogurta, 3 kriške sira i 1 krastavac

AUTOR: Svet

FOTO: azra.ba, Hello