svet

October 26, 2012 16:00

By

Geni su čudo: Nole je “pljunuti” čukundeda koji je pre 100 godina živeo u Americi i zvao se – Novak!

U Jasenovom polju pokraj Nikšića žive preci najpoznatijeg Srbina na planeti – Novaka Đokovića – i njegovog davnog imenjaka, s kojim teniser ne deli samo ime, nego i fizionomiju! Đokovići potiču sa Čeva na Cetinju, odakle je njegov prvi predak Đoko Damjanović, nakon ubistva turskog age u jednom od obračuna s Turcima, prebegao u Nikšić.
U ovim krajevima linija predačke krvi i porodičnog duha čuva se u imenima od pretka Đoke, po kome su nastali Đokovići. Prvi Novak Đoković bio je unuk deda Đoke, a sad u Jasenovom polju živi njegov sin, deda Radonja (85).
“Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se borio sa svojom braćom – jednom na Skadru i u balkanskim ratovima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da će uzalud izgubiti glavu, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik”, kaže deda Radonja.

Seća se kako je 1941. s Kosova u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku rata, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku “Trepča” i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme “Tehnopromet” za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan. Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina – Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera sveta. Deda Radonja, ipak, nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu: “Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki ratnik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu.”
Deda Radonja, iako nije uspeo da pod stare dane ovlada pravilima tenisa, kaže da prati gotovo svaki Novakov meč i da je jako ponosan, jer to je “ugled za svet, a ne za porodicu“.

Izvor: Telegraf.rs / Nedeljnik
Foto: Nedeljnik