Kako negovati osetljivu kožu svet novine svet portal
Svet

May 28, 2024 15:45

By

Kako negovati osetljivu kožu: Budite nežni prilikom čišćenja, ne koristite sapune i supstance koje je mogu iziritirati

Kako negovati osetljivu kožu pomoći će vam naši saveti

Kako negovati osetljivu kožu koja je obično i lošijeg kvaliteta zbog načina života, stresa, ali i zagađenja kojem smo svi izloženi u većoj ili manjoj meri. Ljudi koji imaju svetlu i suvu kožu češće se suočavaju s tim problemom, mada on može biti i posledica različitih stanja kao što su dermatitis, rozacea ili ekcem, piše magazin „Srećna žena” u novom broju, koji vas čeka na svim kioscima i u marketima!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TV Novele (@tv_novelesrbija)

Kako negovati osetljivu kožu

Prepoznajte simptome

Osetljiva koža će se potruditi da vam pošalje signale da nešto nije kako treba. Primetićete da je suva i zategnuta i može se desiti da počne da se ljušti. Česti su osećaji svraba i peckanja, uz gotovo nezaobilazno crvenilo. Bitno je da, čim primetite ove simptome, pokušate da identifikujete okidač za njihov nastanak. To mogu biti neki kozmetički proizvodi koji vašoj koži ne prijaju, zagađenje, pojedine namirnice, vremenske prilike (jako sunce ili vetar)…

Pročitajte Top 6 saveta da sprečite perutanje kože 

Zašto je tako osetljiva?

Prenaglašena reakcija kože na neki od navednih faktora može se javiti iz dva glavna razloga:

Imunološki sistem vam je oslabljen i ranjiviji ste nego inače, što se odražava i na kožu. Kad zaštitni sloj kože oslabi, ona lakše propušta ne samo vlagu, već i sve ono što bi je moglo iritirati. Vaša koža je možda po prirodi preosetljiva. Nervni završeci su suviše aktivni i čak i na najmanji stimulans šalju signale leukocitima da porade na proizvodnji citokina – to su proteini do čije proizvodnje dolazi u slučaju upalnih procesa.

Šta treba uraditi?
Ono što ne treba da radite jeste da sami sebi postavljate dijagnozu. Ako problem potraje, veoma je važno da posetite dermatologa koji će nakon pregleda utvrditi o čemu je reč i dati vam odgovarajuće savete i/ili terapiju.

Kako negovati osetljivu kožu svet novine svet portal

Guliver Getty Images

Kako negovati osetljivu kožu – Budite nežni prilikom čišćenja

Bilo bi idealno da koristite mleko za čišćenje lica u koje ne treba dodavati vodu, mada bi trebalo da pomognu i pH neutralni preparati koji ne sadrže sapune i supstance koje mogu iziritirati ionako osetljivu kožu.

2. Izbegavajte vruću vodu
Nemojte koristiti vruću vodu za umivanje ili kupanje, odnosno tuširanje. Neka bude mlaka i nemojte se dugo zadržavati pod tušem ili u kadi. Takođe, nemojte se brisati peškirom grubim pokretima, već tapkajte po licu da peškir upije vodu.

3. Obratite pažnju na ishranu
Neka vaši obroci budu bogati antioksidansima i masnim kiselinama – jedite više voća, povrća i ribe, a izbegavajte potencijalne okidače kao što su industrijski prerađena i jako začinjena hrana. I ne zaboravite da pijete bar 6-8 čaša vode dnevno!

Pročitajte Nega će od sada biti jednostavna – Top saveti koji će vam olakšati bjuti rutinu

4. Pažljivo birajte kozmetiku
Vodite računa da na pakovanju bude naznačeno da je preparat pogodan za osetljivu kožu budući da takvi proizvodi ne sadrže jedinjenja koja bi je mogla iritirati. Klonite se preparata koji sadrže alkohol i veštačke boje. Koristite biljna ulja koja imaju umirujuća svojstva i birajte kreme i druge proizvode koji sadrže masne kiseline, koenzim Q10, kao i keramide, o kojima ste ranije mogli čitati u magazinu „Srećna žena”.

5. Uvek nanosite kremu za sunčanje
Ovo ponavljamo kao papagaji kad god pišemo o nezi kože, ali veoma je važno da zapamtite da kremu za sunčanje treba nanositi čak i kad sunce „ne prži”. Ono i tada zrači, a štetno zračenje može dodatno iritirati osetljivu kožu.

6. Hidratantna krema je obavezna
Preporučuje se svakome, a naročito osobama koje imaju osetljivu kožu – one bi trebalo da koriste i dnevnu i noćnu kremu kako bi im koža sve vreme bila hidrirana i postala otpornija na iritacije izazvane spoljašnjim faktorima.

Kako negovati osetljivu kožu svet novine svet portal

PROMO

 

Još korisnih saveta o zdravlju, ali i modi, lepoti, zdravlju, uređenju doma, štednji i još mnogo čemu potražite u magazinu „Srećna žena” koji izlazi svakog 5. u mesecu! Novi broj vas već sada čeka na svim kioscima i u marketima, pa požurite po svoj primerak!