Prolećna alergija svet portal
Svet

March 23, 2024 10:15

By

Pobedite prolećnu alergiju: Ove namirnice smanjuju simptome i jačaju imunitet

Prolećna alergija mnogima stvara velike probleme

Dolazak proleća svi smo željno čekali. Međutim, omiljeno godišnje doba sa sobom donosi i određene probleme, posebno ljudima koji pate od alergija. U ovo vreme povećana je koncentracija polena u vazduhu koji se vrlo lako prenosi vetrom. Čak i u gusto naseljenim gradskim sredinama niste zaštićeni od neprijatnih reakcija koje nastaju kada polen dođe u kontakt sa sluzokožom nosa, grla ili oka.

Prolećna alergije svet portal

frantic00/GettyImages

Prolećna alergija – Šta je i kako ublažiti simptome?

Alergija je preterana reakcija čovekovog imunog sistema na određenu supstancu. Iako ona nije štetna, organizam ovih osoba je tumači kao potencijalnu opasnost. Razvija se odbrambeni mehanizam za borbu protiv nje. Odnosno, stvara antitela, kao u borbi sa infekcijama i virusima.

Prvi simptom alergije je alergijska kijavica, tj. alergijski rinitis, jer polen prvo napada sluzokožu nosa. Osim kijanja, mogu se javiti i svrab u nosu, otežano disanje, zapušeni nos i pojačana sekrecija.

U većini slučajeva problem se prenosi na oči. Razvija se alergijski konjuktivitis. On se manifestuje u vidu peckanja, suzenja i crvenila očiju, kao i otečenih kapaka. Dok u dodiru polena sa kožom nastaje svrab, crvenilo, ekcem i otok. Obično se javlja u predelu lakta i iza kolena i ušiju.

Prolećna alergija svet portal

Pheelings Media/GettyImages

Ukoliko se na ove simptome ne deluje na vreme postoji opasnost da se rašire na donje disajne puteve, izazivajući suvi kašalj, pritisak i bol u grudima, kao i osećaj tereta na grudima.

Pročitajte Ponavlja se Dajanina istorija, radi joj isto što i njoj – Kralj Čarls nemilosrdno ponizio Kejt

Mnogi ljudi koji su osetljivi na polen i skloni su alergijama misle da treba da krenu sa primenom lekova kada se simptomi alergije na polen jave. Ali da biste olakšali simptome polenske groznice i dočekali toplije dane spremni, treba da krenete sa korišćenjem lekova 2 do 3 nedelje pre nego što vam budu bili zaista potrebni.

Prolećna alergija svet portal

GettyImages

Terapija se zasniva na upotrebi antihistaminika u obliku tableta, kapi za nos i kapi za oči i kreme na bazi kortikosteroida koje imaju jače dejstvo. Ove metode ne leče alergiju već simptome, ali u izvesnoj meri prolećna alergija se može sprečiti ili makar ublažiti.

U glavne preventivne mere spada izbegavanje izlaska u toku prepodneva kada je najveća koncentracija polena u vazduhu. Takođe, savetuje se da se higijena doma podigne na viši nivo. To znači da je poželjno da najmanje dva puta nedeljno usisate i obrišete prašinu.

Prolećna alergije svet portal

Alkimson/Gettyimages

Prolećna alergija – Pravilna ishrana i hidratacija

Postoji značajna veza između ishrane i težine simptoma polenske groznice. Ukoliko konzumirate hranu koja sadrži visok nivo histamina, pogoršaćete simptome alergijskog rinitisa. Zbog toga treva da koristite hranu koja neće iritirati vaš imuni sistem i koja blokira histaminske receptore.

Ove namirnice daju najbolje rezultate kada je prolećna alergija u pitanju:

Đumbir je prirodni antiinflamator koji smanjuje upale, otoke i iritaciju vašeg oka. Poznat je i po svojim antioksidativnim svojstvima, što ga čini idealnom namirnicom u borbi protiv simptoma polenske groznice. Možete ga koristiti svežeg, ali i osušen zadržava svoja svojstva.

Pročitajte Zbog alergije kvalitet života vam je potpuno uništen – Top 4 moćna pomoćnika u borbi protiv kijanja i svraba

Pčelinji polen je mešavina enzima, nektara, meda i pčelinjeg voska, i predstavlja pravi lek za alergijski rinitis. On sprečava aktivaciju mastocita ili Erlihovih ćelija, i zato je važan u prevenciji alergijskih reakcija.

Prolećna alergija svet portal

tashka2000/GettyImages

Citrusi sadrže velike količine vitamina C koji je poznat u sprečavanju prehlade i gripa, ali je jako delotvoran i kada je u pitanju alergija na polen. On smanjuje iritaciju gornjih disajnih puteva koja nastaje zbog polenske groznice. Vitamina C ima najviše u pomorandžama, mandarinama, grejpfrutu, paprikama i raznim bobicama.

Kurkuma ima jaka protivupalna svojstva, zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu. Zbog toga konzumiranje kurkume smanjuje otoke i iritaciju izazvanu prolećnim alergijama. Kurkuma se može koristiti kao dodatak ishrani, ali i u obliku kapsula, tinktura i čajeva.

Prolećna alergija svet portal

Zinkevych/GettyImages

Pored citrusa, i paradajz sadrži značajne količine vitamina C. Pored toga on sadrži likopen, još jedan antioksidant koji ublažava simptome alergije na polen.
Losos, kao i neke druge vrste ribe, sadrže omega 3 masne kiseline koje takođe imaju antiinflamatorna svojstva. Dokazano je da losos poboljšava metabolizam i blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem.

Iako prolećna alergija može prouzrokovati probleme, njeni simptomi se mogu značajno ublažiti hidratacijom organizma i unošenjem dovoljne količine tečnosti. Voda smanjuje iritaciju u grlu i nosu, i proređuje sluznicu u nosnim kanalima. Ali, neke napitke ipak treba izbegavati, kao što su mleko, kafa i alkoholna pića.

AUTOR: Svet

IZVOR: Lepota i zdravlje

FOTO: Getty images