konstrakta
Svet

12 Maja, 2022 09:00

Hrvatska bruji o Konstrakti: Evo zašto će Srbija biti na vrhu Evrope

Konstrakta je apsolutni favorit za pobedu

Hrvatski portal „Index.hr“ u svojoj oštroj i pomalo šaljivoj analizi ovogodišnjeg takičenja za pesmu Evrovizije detaljno se osvrće na srpsku takmičarku Konstraktu. Ove godine na scenu Eurosonga došla je srpska predstavnica koja je apsolutni favorit Evrope. Portal „Danas.rs“ napisao je malu retrospektivu na tekst Index.hr objavivši sedam razloga zašto bi Konstrakta mogla završiti na vrhu Europe…

Pročitajte: Groznica zvana Konstrakta! Umetnica preko noći završila u društvu svetskih zvezda!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @konstrakta

Konstraktu porede s Marijom Šerifović

1. Nacionalna euforija

– Kada je 2007. godine Srbija za predstavnicu na Eurosongu izabrala Mariju Šerifović i njenu baladu „Molitva“, nastala je nacionalna euforija. O Mariji Šerifović te godine brujala je cela zemlja i svi su znali – nešto će se dogoditi. Nije bilo realne osnove za takva razmišljanja – imidž Srbije u Europi bio je prilično loš, zemlja se te godine prvi put takmičila samostalno, bez Crne Gore, a godinu dana ranije pobedio je žestoki hard rock sastav Lordi koji je stotine autora bacio u zabludu da je došlo vreme žestoke muzike na Eurosongu i da će trend potrajati – piše Indeks poredeći Konstraktu sa tadašnjom pobednicom Marijom Šerifović.

2. Interesovanje medija

– Veliki interes medija za Konstraktu u Srbiji i regiji konstantno traje više od dva mjeseca. Alternativna pjevačica (za koju veći dio eurovizijske publike prije natjecanja nije ni čuo) postala je mejnstrim. Konstrakta je u poslednja dva meseca razgovarala sa svim velikim medijima u Srbiji, Hrvatskoj i ostatku regije ne zato što je netko imao obavezu da je pozove, nego zato što interes nije pada – navela je autorka, objašnjavajući da interesovanje oko pobednika Dore ili Beovizije u Srbiji i Hrvatskoj uvek postoji, ali da traje tri dana.

Pročitajte: Aca Lukas pokazao fotografiju koja dokazuje da je Konstrakta imala vezu u žiriju izbora za pesmu Evrovizije? (FOTO)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @konstrakta

3. Društvene mreže

Kako se navodi u tekstu na hrvatskom Indeksu, Konstrakta je viralna od prvog dana.

– Konstrakta je u protekla dva meseca dobila hiljadu memova, dobila je stikere, dobila je bezbroj reakcija, dobila je bezbroj parodija i dobila je bezbroj heštegova. Takav tretman na društvenim mrežama ove godine nema ni Ukrajina koja je apsolutni favorit na kladionicama. I ne, nije do algoritma. Gotovo svaki aspekt Konstrakte je viralan – od njenog refrena preko metalnog lavora do pokreta na sceni koje izvodi gotovo potpuno mirna – sedeći. Treba priznati da nije lako proslaviti metalni lavor i naterati najvećeg proizvođača posuđa u regiji da u modu vrati metalne lavore koji su ostali zakopani duboko u sećanju prosečnog Jugoslavena. I prodaju se kao ludi – navodi se u tekstu.

4. Društvena angažovanost

Radoševa piše da je Konstraktina pesma „slojevita, duhovita, beskrajno sarkastična i društveno angažovana“.

Konstrakta se u pesmi, za koju je sama napisala tekst, bavi javnim zdravljem, opsesijom fizičkim izgledom, činjenicom da slobodni umetnici nemaju zdravstveno osiguranje i mentalnim zdravljem. Ona se u pesmi dugoj tri minute bavi i religijom, opštom površnom i brigom za zdrav život i mindsetom svakog prosečnog Balkanca koji za sve životne probleme kaže „Bože (daj) zdravlja“ kao da uopšte nije involviran u vlastiti život i zdravlje.

Pročitajte: Konstrakta šokirala izjavom! Spremala nastup u podrumu, a ni tu nije kraj misterijama!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @konstrakta

5. Autentičnost

Konstrakta i njena pesma drugačije su od svega što je ikad s tla bivše Jugoslavije otišlo na Eurosong. Ne zato što je umetnica to htela, nego zato što ona to i jeste. Konstrakta na eurovizijsku pozornicu donosi performans nalik na one koje radi Marina Abramović, ali puno lakše razumljiv i probavljiv. Gotovo svaki element njezinog nastupa i njezine pjesme potpuno je autentičan. Kad se učinilo da se ništa novo ne može dogoditi na pozornici Eurosonga, dogodila se Konstrakta koja pere ruke, spominje Meghan Markle i slezenu i u dramatičnom vrhuncu pjesme izmišlja nove latinske poslovice.

Konstrakta – Autentično biće koje je osvojilo svačija srca

Hrvatski portal podseća i da je su oko Konstraktine pojave tokom poslednjih meseci nastale i brojne teorije zavere – od slova Z, njenim povezivanjem sa političkim promenama na tlu Srbije, do povezivanja njenog nastupa sa satanističkim kultovima.

6. Vizuelno je zanimljiva

– Koncept tamnokose žene s crvenim ružem i belom uniformom koja pere ruke nasred eurovizijske pozornice jednostavno ne može ostati neprimećen i potpuna je suprotnost šljokicama i vatrometu koji je klasičan simbol Eurosonga – navodi autorka uz opasku da je Konstraktin nastup “umetnost koju osećaju i vide čak i oni koji ništa drugo osim Eurosonga u životu nisu videli.

Pročitajte: Konstrakta zasenila predstavnike ostalih zemalja: Novinari je porede sa najvećom svetskom zvezdom

7. Zabole je za Eurosong

– Svima je očito da ova žena nije provela karijeru razmišljajući o pobedi na Eurosongu. Na njenu pesmu nijedan hit ili hitić Eurosonga nije imao nikakav uticaj, kao što ništa što smo videli na Eurosongu u proteklih 66 godina nije uticalo na njen scenski nastup. Ona je svoja, originalna i autentična i na Eurosong ide s takvim stavom, neopterećena kičem i šljokicama i pritiskom da za klavirom mora stvoriti eurovizijski hit. Konstrakta je stvorila eurovizijski hit bez ijednog sastojka koji Hrvatska i ostatak Europe stavljaju u svoje točke posljednjih 66 godina i napravila originalnu pjesmu koja je umetničko ostvarenje i verovatno najkvalitetnija audiovizualna tačka koja je ikad napustila tlo bivše Juge u napadu na Europu.

Tekst na Indeksu autorka završava zapažanjem da Konstrakta mora imati katastrofalan nastup i tehničke poteškoće da bi je eliminisali u polufinalu, kao i da njikoga neće iznenaditi ako Eurosong umesto Ukrajine, ove godine osvoji – Srbija.

Najnovije na portalu Lepota&Zdravlje

AUTOR: SVET

IZVOR: Danas.rs / Index.hr

FOTO: Instagram