Majka Branke Katić svet novine svet portal
Svet

May 3, 2024 09:00

By

Branka Katić o bolnoj porodičnoj drami: MAJKA je bila vesela i nežna a onda je preko noći postala druga osoba

Majka Branke Katić bila je dugo bolesna

Glumica Branka Katić otvoreno priča o odrastanju sa majkom koja je bolovala od bipolarnog poremećaja. Majka Branke Katić bolovala od depresije kada je glumica bila dete, a šta se sve dešavalo kroz godine dobro pamti.

Majka Branke Katić svet novine svet portal

Foto: ATA images

Majka Branke Katić teško podnosila bolest

– Moja mama je prvi put pala u depresiju kada sam ja imala 10 godina. Prestala je da jede, da priča, da se kupa, nije htela da ide kod doktora, to je bio potpuni šok jer nismo znali šta se dešava. Kada smo uspeli da odemo kod doktora, a ni to nije htela jer je mislila da je to sramota, da znači da je ona luda ako ide kod psihijatra, to je još jedna od stvari za koju se nadam da je sada malo bolje…

Pročitajte Prva dama, vrsna kuvarica – Tamara Vučić pokazala trik za pripremu pite od cepkanih kora VIDEO

– U to vreme malo ko je išao na psihoterapije, makar iz tog kruga ljudi koje smo znali. Majka Branke Katić, kako je i sama glumica rekla, bila je primorana da koristi lekove zbog bipolarnog poremećaja.

Majka Branke Katić svet novine svet portal

Ata images

Tata, moja starija sestra i ja u prvi mah smo bili u čudu. Nismo znali šta se dešava. Kao da je odjednom postala neka druga osoba. Pre toga je bila vesela i nežna mama. Odjednom je dobila izgubljen, prazan pogled, svega ju je bilo strah. I nije želela pomoć. Dugo je odbijala da odemo kod lekara, kasnije je vrlo teško prihvatila da mora redovno da uzima terapiju, zauvek – kazala je Branka u svojoj ispovesti jednom prilikom.

Pročitajte Porodica se raspala – Branka Katić nemoćna da bilo šta promeni, tuga je nemerljiva 

– Najviše me plašio taj njen pogled i odsutnost, zatvorenost, nesposobnost da podeli svoju muku sa nama i oseti bilo kakve lepe osećaje. Plašila sam se hoće li se ikada uspeti vratiti i opet biti ona moja mama koju volim i znam – dodala je glumica.

Majka Branke Katić svet novine svet portal

ata images

Majka Branke Katić bila poptpuno nemoćna

– U fazi depresije je bila potpuna otuđenost, izgubljenost, nemogućnost obavljanja bilo koje aktivnosti. Ništa je nije interesovalo, nije htela da bilo ko dolazi – isticala je Branka, kojoj je majka Nada preminula 2022. godine.

Sa druge strane, tu su bile i faze neverovatne energije i ushićenja.

Pročitajte Komšije ogorčene progovorile o glumici – Branka Katić je sve ono što niste mogli ni da zamislite

– U plus fazama je umela biti jako naporna, na sasvim drugi način. Tada je bila poput sile koju niko ne može da obuzda. Nije spavala, bila je na momente i jako razdražljiva, ali je par puta i imala herojske podvige. Recimo, uplakanom ocu devojčice iz Irana pomogla je da nađe dobrog hirurga za operaciju kćerke u Beogradu – nastavila je ona za hrvatski “Telegram”.

Majka Branke Katić svet novine svet portal

Ata images

–  Moja sestra Maja je požrtvovno uskočila u maminu ulogu i brinula je o svima nama. Kako je devet godina starija, i kako je s mamom uvek bila vrlo bliska, bilo joj je jako teško prihvatiti tako veliku promenu. Tata je tugovao na svoj način, i na početku pogrešno tumačio mamino ponašanje. Mislio je da se mama njemu inati, da sve to radi namerno – iskreno je ispričala glumica.

Kako kaže, iako je bila veoma mala kada je majka Branke Katić ispoljila prve simptome bipolarnog poremećaja, učila je da na nju ne treba da se ljuti.

Pročitajte Ništa nije slutilo na tragediju – Bojan Tomović ponovo pokušao da izvrši samoubistvo, hitno hospitalizovan

– Znala sam osetiti tu njenu tugu, razumeti da svet može izgledati i nesavršeno i ružno. Trudila sam se da je nikada ne krivim. Kada sam malo kasnije naučila da je bipolarna depresija pre svega hemijski poremećaj, bilo mi je još više žao što prolazi kroz sve to – istakla je Branka na kraju za pomenut medij.

AUTOR: SVET

IZVOR: BLIC

FOTO: Milan Maricic/ATAImages