Penzija Zorice Brunclik svet novine svet portal
Svet

May 25, 2024 22:00

By

Zorica Brunclik izgubila penziju: Deset godina nije dobila ni dinar, isto se desilo i Tanji Bošković

Penzija Zorice Brunclik biće taman za račune

Pevačica Zorica Brunclik može se pohvaliti veoma bogatom karijerom ispunjenom brojnim hitovima i pesmama. Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi poznato kao “nacionalna penzija” ponovo će biti dodeljeno najzaslužnijim imenima domaće kulture i umetnosti, a na spisku se ovaj put našla i poznata pevačica.

Penzija Zorice Brunclik svet novine svet portal

Rajko Ristić

Penzija Zorice Brunclik – Pevačici izmakla šansa da dobije nacionalnu penziju

Zorici Brunclik je 2013. godine izmakla šansa da dobiju nacionalnu penziju. Naime, dodela pomenutog novčanog priznanja istaknutim umetnicima iste godine potpuno je ukinuta i to na predlog ministra kulture Ivana Tasovca, ali je pre dve i po godine po inicijativi Maje Gojković ponovo uspostavljena.

Kako je Kurir preneo, na listi zaslužnih umetnika tada se nisu našle pevačica Zorica Brunclik i glumica Tanja Bošković, koje su bile među kandidatima.

“To me uopšte ne zanima. Molim vas, nemojte više da me zovete tim povodom”, rekla nam je vidno iznervirana Tanja Bošković.

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi trebalo bi do kraja ove godine najkasnije da bude dodeljeno, a na listi predloga koju su komisiji dostavili Savez estradnih umetnika Srbije i Udruženje scenskih umetnika Srbije, pored Vide Ognjenović, Dragana Velikića, Svetozara Cvetkovića, Gorice Popović, stoji i Zoričino ime.

Penzija Zorice Brunclik svet novine svet portal

Bojan Vuković

Do komisije su stigli predlozi, a uskoro se očekuje i odluka. Ovaj treći konkurs, posle osam godina pauze, kada priznanje nije dodeljivano, raspisan je 26. decembra. Reprezentativna udruženja iz 22 oblasti stvaralaštva i pregalaštva u kulturi, dobili su zadatak da među mnoštvom zaslužnih penzionera iz svojih oblasti, komisiji dostave samo tri obrazložena predloga.

Po svemu sudeći, starosna penzija Zorice Brunclik u susret njenom 69. rođendanu biće uvećana za iznos nacionalne, a veruje se da će pevačica sa suprugom, harmonikašem Miroljubom Aranđelovićem Kemišem, i četvoro dece to proslaviti kako dolikuje.

Pročitajte Zorica Brunclik priredila unuci zabavu za pamćenje – Na Sarinom punoletstvu pola estrade (foto)

Reč je o iznosu koji bi većini penzionera u našoj zemlji i te kako značio, za Zoricu to, međutim, tek je tamo neki iznos koji ona daje na nedeljnom nivou stilisti ili frizeru.

Penzija Zorice Brunclik svet novine svet portal

Ivan Vučićević

Ipak, za nju on ima posebnu, višu vrednost, koja ukazuje na poštovanje njenog lika i dela i zahvalnost za dobrinos kulturi.

Ako je verovati onima koji su imali prilike da se okite ovim priznanjem, nacionalna penzija dodeljuje se u visini jedne prosečne zarade bez poreza i doprinosa, što je u proseku kod umetnika 73.114 dinara.

Nagađa se da će Zorica novac verovatno darovati u humanitarne svrhe jer je, hvala bogu, glas i zdravlje još uvek služe te puneći koncertne hale, stadione, na kraju krajeva pevajući po proslavama, ona zaradi desetostruko.

AUTOR: Svet

FOTO: Ivan Vučićević, Bojan Vuković