

Hrskava, slasna, masna, topi se među nepcima: Pogača sa sirom i krompirom RECEPT
Pogača sa sirom i krompirom – Umesite domaću pogaču od kiselog testa bogato nadevenu krompirom i sirom
Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.
Priprema: 30 min.
Mirovanje: 60 min.
Pečenje: 40 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 400 g brašna
* 25 g svežeg kvasca
* 1 kašičica soli
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 200 ml vode
* 40 ml ulja
* susam za posipanje
Pročitajte: Jelo koje će svaki put okupiti vaše mališane za stolom – Kremaste palačinke punjene pečurkama RECEPT

Ženja Aćimović
Za fil:
* 1 šolja od 200 ml pasiranog krompira
* 150 g svežeg sira
* 1 manje jaje
* so
Priprema:
1. Razmutiti kvasac u mlakoj vodi s kašičicom šećera i brašna. Prekriti
krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Pomešati polovinu brašna i so, dodati nadošli kvasac, ulje i jaje, pa
promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne
dobije glatko testo. Prekriti ga krpom i ostaviti da odmara pola sata.
3. Prethodno skuvani krompir ispasirati, dodati izmrvljeni sir, jaje i malo
soli, pa dobro izmešati.
4. Testo istanjiti u krug, pa na sredinu staviti pripremljeni fil (odvojiti
nekoliko kašika fila na stranu). Skupiti krajeve testa sa svih strana tako da
fil ostane u sredini. Okrenuti testo da završeci dođu dole i blago ga istanjiti
oklagijom.
5. Kalup obložiti papirom za pečenje i staviti u njega pripremljenu pogaču.
Ostaviti je da odmara još pola sata, a za to vreme zagrejati rernu na 200°C.
6. Pre pečenja, drškom od varjače utisnuti osam trouglova na površini
pogače. Napravljena udubljenja ispuniti ostavljenim filom, a preostalo
testo premazati umućenim jajetom i posuti susamom.
7. Pogaču staviti u zagrejanu rernu i peći je oko 40 minuta dok ne
porumeni.