Zdravlje brata Nemanje Gudelja svet portal svet
Svet

December 4, 2023 17:06

By

Lekari napravili ogroman propust u lečenju Nemanjinog brata: Ovo ga je moglo koštati života

Zdravlje brata Nemanje Gudelja ugrozili lekari

Juče se u Španiji, na utakmici između Kordobe i Melije odigrala prava drama, kada se Dragi Gudelj, srušio nasred terena. Odmah su odreagovali lekari, a fudbaler je hitno prebačen u bolnicu. Na sreću, ispostavilo se da je sa Dragim sve u redu, međutim, zdravlje brata Nemanje Gudelja moglo bi da bude ozbiljno ugroženo, i to greškom lekara, tvrdi doktor Miljko Ristić.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragi (@dragigudelj)

– Video sam šta se desilo u Španiji, nemili događaji na fudbalskom terenu su uglavnom ispraćeni, jer je fudbal planetarno popularni sport. Kao predsednik lekarske komisije FSS pratio sam obaveze fudbalera i redovno sam učestvovao na seminarima koje je dva puta godišnje organizovala UEFA i FIFA. U 90% slučajeva gde se igrač srušio na terenu jeste da tu nema kompetentnog kardiološkog pregleda lekara, tu mora da postoji adekvatan pregled specijaliste – tvrdi doktor Ristić.

Pročitajte Oglasio se Nemanja Gudelj posle nesreće koja je zadesila njegovog brata – Ovaj snimak potresao je celu porodicu

– Nije dovoljan običan EKG, to je traka od pola minuta koja prati rad srca. Postoje uređaji koji prate rad srca 24h, postoje čak i uređaji koji se nose sedam dana i tu nema nikakvih problema, čovek normlano funkcioniše dok ga nosi, a taj aparat prati sve, da li ima aritmija, da li ima dužih pauza između otkucaja srca itd. Nakon toga elektrofiziolog i treba da da svoje mišljenje i tek tada igrač može da igra, ne znači da će se tada isključiti mogućnost da igrač dobije srčanu manu, ali sigurno da će ovo biti mnogo sigurnija i bezbednija opcija – ističe bivši predsednik lekarske komisije FSS za Kurir sport.

Zdravlje brata Nemanje Gudelja svet portal svet

Doktor Ristić smatra da su lekari posle prve nesreće, koju je Dragi doživeo u martu mesecu, trebali da mu zabrane bavljenje sportom.

– Ukoliko su i pitanju urođene srčane mane, one se manifestuju mnogo ranije,tako da mislim da to nije urođeno. Njemu bi trebalo trajno zabraniti da se bavi sportom, trebalo je to uraditi odmah nakon prvog događaja, očigledno je to propust lekara, trebalo je da nosi pomenuti uređaj i da nakon toga čitav konzilijum doktora i elektrofiziloga da svoje mišljenje – zaključio je član Evropske Akademije nauka.

 

AUTOR: SVET

IZVOR: KURIR SPORT

FOTO: ATA IMAGES, INSTAGRAM