Kako sanirati opekotine
Svet

July 28, 2023 13:00

By

Uz ove savete opekotine će vas ovog leta zaobići: Evo šta nikako ne smete koristiti ako vam koža izgori

Kako sanirati opekotine u vrelim letnjim danima

1. Opekotine bez plikova

Ukoliko je reč o „blagoj” opekotini (na primer, ako vam je ulje prsnulo na prste tokom prženja hrane), pogođeno područje obavezno treba ohladiti hladnom vodom (ali ne ledom!), a nakon toga obrisati čistom krpom, s tim što ne treba trljati opekotinu, već „tapkati”. Svakako, s vremena na vreme treba proveriti stanje i, ukoliko je potrebno, naneti mast koja potpomaže saniranje opekotine.

Pročitajte: Zbogom osteoporozo – Četiri top saveta kako da sačuvate zdravlje kostiju i osećate se mlađim

Kako sanirati opekotine

Pexels

2.Opekotine sa plikovima

Plikovi su karakteristični za opekotine drugog stepena. Njih nipošto ne treba bušiti ili „cediti”, budući da bi se u tom slučaju mogli inficirati. Kad se koža ohladi i osuši, prekrijte ili obmotajte opekotinu sterilnim zavojem koji se neće zalepiti za nju. Neophodno je da bude pokrivena i da ne bude izložena toploti ili sunčevim zracima budući da bi to moglo otežati proces zarastanja, ali i ostaviti ožiljak. Plik bi trebalo da nestane za nekoliko dana, a ukoliko se dogodi da sam pukne, jednostavno očistite područje čistom vodom i ponovo prekrijte opekotinu zavojem (najbolje je kupiti onaj baš za opekotine).

EVO ŠTA SVE (NE) TREBA STAVLJATI NA OPEKOTINE

Kako sanirati opekotine

Pexels

Možda ste čuli da pasta za zube može da pomogne, ali to nije tačno. Ona će možda u prvom trenutku izazvati osećaj hlađenja, ali će vrlo brzo nakon toga iziritirati kožu i doneti vam više štete nego koristi!

Puter je još jedan „prirodni melem” nadrilekara – nemojte ga koristiti jer zadržava toplotu i može inficirati kožu.

Pročitajte: Kolabirali ste i nemate pojma šta vam se dešava – TOP 5 saveznika koji vam mogu pomoći u borbi s niskim pritiskom

Kako sanirati opekotine

Pexels

Ni led nije preporučljiv, jer on u kontaktu sa kožom može izazvati promrzline (one dovode do osećaja žarenja), što bi dodatno moglo pogoršati stanje opečene kože.

Ono što može biti korisno, ali tek nakon što se situacija smiri, jeste razblaženo eterično ulje šipka ili preparati na bazi aloje ili nevena, s obzirom na to da oni blagotvorno deluju na kožu.

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna žena

FOTO: Pexels