svet

April 16, 2014 10:10

By

“Dosije Bogorodica”: Vanja Bulić predstavio svoj novi roman!

hello!_321_2_595

Treći uzastopni književni hit svestranog Vanje Bulića “Dosije Bogorodica” juče je njegov izdavač “Laguna” predstavio u hotelu “Moskva”, čija je sala bila popunjena do poslednjeg mesta.

Osnivač i direktor “Lagune” Dejan Papić nije krio zadovoljstvo što je baš on najzaslužniji što je Bulić, novinar, televizijski voditelj i urednik, sada stekao reputaciju pisca odličnih akcionih istorijskih trilera, koji nimalo ne zaostaju za sličnim svetskih bestselerima.

“Iskreno se radujem kada nisam naslednik tuđih velikih uspeha u izdvaštvu, već su ova tri romana ‘Jovanovo zaveštanje’, ‘Simeonov pečat’ i sada ‘Dosije Bogorodica’ direktni rezultat naše neposredne saradnje”, istakao je Papić.

On je istakao da sve tri knjige dokazuju da se pravi, veliki uspeh može postići samo timskim radom i velikom dozom stasti koju treba da poseduje, ne smao pisac dok stvara delo, već i izdavač kome je iskreno stalo do uspeha knjiga koje objavljuje.

Kao najveći Bulićev kvalitet kao pisca, Papić je prepoznao talenat da ispriča dobru priču, što mu je bilo neophodno i da napravi sjajnu novinarsku karijeru.

“Taj bitan elemenat u svakom literarnom delu često nedostaje srpskim piscima”, smatra Papić, kojie priznaje da “razume čitaoce koji strahuju od domaćih pisaca da će biti dosadni”.

“U ‘Laguni’ imamo ambiciju da izmenimo takav odnos čitalaca prema domaćim delima i da im pokažemo, kao sto je u ovom slučaju Bulić, da pisci mogu da napišu knjigu koja može da ih poduči i inofrmiše o mnogim stvarima za koje nisu znali i da to urade na zanimljiv, ali i literarno kvalitetan način”, poruka je vlasnika ove izdavačke kuće, koja je do sada prodala 15 izdanja “Jovanovog zaveštanja, 12 “Simeonovog pečata”, a “Dosije Bogorodica” ima već osam izdanja, iako se pojavio pre manje od mesec dana – 20. marta.

Istoričarka umetnosti Tamara Ognjenović govorila je o autentičnosti priče koja odgovara na pitanja kakva je sudbina dve najveće hrišćanske svetinje (desna ruka Jovana Krstitelja i ikona Bogorodice FIlermose), koje su nekad štitile malteške vitezove, a danas su u vlasništvu dinastije Karađorđević i da li će ih oni vratiti malteškim vitezovima.

Ona je lično imala priliku da ih drži u rukama i sarađivala je sa istoričarom Budom Simonovićem koji je autor knjige “Tajna ostrškog blaga”, a koja je Buliću poslužila kao polazna tačka za njegova istraživanja.

Ognjenovićeva je odala prizanje Buliću da se veoma strogo držao činjenica koje govore o čudnom i komplikovanom putu ovih svetinja od Svete zemlje do Ostroškog manastira, Cetinja, sefova UDBE…

Ona smatra da se Bulić “bavio prošlošću na muški nacin”, što bi značilo da se nije trudio da “ulepša” zbivanja, ali zato je dobio snažnu, uzbudljivu, dinamično ispricanu priču koja zvuči veoma uverljivo i tera čitaoce da se i zamisle nad čudnim putevima sudbine koji vode do naših dana, jer istragu vodi novinar “Duge” Nenad Ivanović.

Bulić nije želeo da govori koliko u knjiizi ima autobiografskih elementa, ali kaže da je želeo da oda omaž dobrim istraživačkim novinarima koji uporno tragaju za istinom i pozadinom nekih događanja. On je kazao da je ime glavne junakinje, takođe novinarke, Miška, neka kombinacija imena njegovih sjajnih koleginica dok je bio na čelu redakcije časopisa “Duga” .

Bulić je kazao da ga je o malteškim vitezovima informisao jedan od njih, Marko Nicovih, i da je vodio računa da svi istorijski podaci budu tačni, a da su opisi događaja plod njegove mašte. Na kraju je poklonio knjigu svojoj vernoj čitateljki, Jovani Đurović, koja ima samo 13 godina, ali je do sada počitala sve što je Bulić objavio.

Izvor: Blic
Foto: Life Content