Krsna slava
Svet

November 14, 2023 15:45

By

Odlične ideje za dekoraciju slavske trpeze: Top 4 saveta uz koje će meze izgledati uredno i bogato (foto)

Krsna slava može biti olako pripremljena ako pratite ove savete

Ako uskoro slavite slavu ili pripremate neku proslavu, verovatno ćete imati i ovale s predjelom, bez kojih teško da prolazi ijedan svečaniji događaj. U meze se uglavnom fino naseče pršuta, kulen, šunka, sir, kačkavalj, masline, ali i krastavci, kuglice raznih salata, neko povrće, slana tortaKrsna slava vam je blizu a nemate rešenje? Pročitajte u nastavku naše savete…

Krsna slava

Pexels

Međutim, ako biste želeli da ove godine kreativno složite meze kako bi krsna slava izgleda uredno i bogato, postoje predlozi uz koje možete to i da postignete.

Pročitajte Praznici u Cecinom domu – Evo šta poklanjaju jedni drugima, ko je zadužen za trpezu

Nije potrebno da budete profesionalac, samo da unesete malo mašte, a sve može biti gotovo veoma brzo. Možete kombinovati i namirnice koje vi planirate da poslužite, ali i da unesete neke koje možda inače ne sipate u ovaj, poput luka ili paradajza, a izgledaće sasvim dekorativno.

Krsna slava

Pexels

Pogledajte i odlučite se za neki od načina, a idealno je iskombinovati sva četiri:

Hrana koja se nalazi na svečanoj trpezi neizostavni je deo tradicije i hrišćanski običaj koji datira još iz paganskih vremena. Slavski kolač je hleb koji domaćica umesi, a ukućani uz molitvu prelivaju vinom kao simbolom Isusove krvi, zatim ga presecaju na četiri dela. Kolač se pravi u obliku okruglog hleba ali izgled samog kolača zavisi od umešnosti domaćice.

Pročitajte Tijana u svom domu poseduje detalj koji sve žene priželjkuju – Njen muž je zaslužan za ovu raskoš FOTO

Na slavskom kolaču, obično se nalazi otisak pečata, specijalno napravljenog za tu namenu. Četvrtastog je oblika i sadrži natpis na grčkom koji u prevodu znači Isus Hrist pobeđuje. Ostali ornamenti su po slobodnoj volji na kolaču iscrtani, a nose značenje, u pravoslavnom duhu za zdravlje, sreću i blagostanje i u domenu su maštovitosti domaćice koja ga priprema.

Krsna slava

Guliver Getty Images

Ovaj hleb je neizostavni deo srpskih religijskih obreda i rituala, te gosti koji dolaze na slavu “dužni” su da se uz kašiku žita i popijen gutljaj crnog vina, posluže i parčetom kolača. Predjelo ili meze je takođe sastavni deo srpske kulinarske kulture. Podrazumeva bogato postavljen slavski sto na kome se nalaze razna predjela lepo dekorisana piše Stil.

Sir, kajmak, pršuta, suhomesnati proizvodi, salate, turšija, ajvar, proja, pite, sarme, pečenje, prebranac, riba, naći će se na trpezi svakog domaćina.

AUTOR: SVET

FOTO: GETTY images