Prosečan račun za struju u Srbiji
Svet

October 3, 2023 15:30

By

5 trikova da uštedite struju i vodu uz pomoć mašine za pranje veša

Prosečan račun za struju u Srbiji iznosi nešto manje od 4.000 dinara

Određeni deo tog iznosa svakako „odlazi” na mašinu za pranje veša, koja osim struje koristi i vodu. Ukoliko imate mašinu u koju staje sedam kilograma veša, ona troši od 42 do 62 litara vode, a ako govorimo o električnoj energiji, mašina je krivac za oko osam odsto iznosa na računu, s tim što, ako koristite i mašinu za sušenje veša, taj procenat raste na 11 odsto. No, evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da uštedite struju i vodu, a i novac!

Prosečan račun za struju u Srbiji

Pexels

1. Ne uključujte mašinu koja je poluprazna

Ne uključujte polupraznu mašinu. Radije sačekajte da se napuni. Veš razvrstajte po bojama i koristite program pranja koji odgovara stepenu zarpljanosti odeće. Ako treba samo osvežiti odeću, zaista nema potrebe da uključujete mašinu na 60 ili 90o C.

Pročitajte Uz pomoć jednog sredstva koje sigurno imate u kući, otarasite se upornih fleka

2. Ne preterujte s pranjem

Mnogi imaju naviku da u mašinu ubacuju majice ili pantalone nakon samo jednog nošenja! Nema potrebe za tim. Ako veš nije prljav i ne miriše neprijatno, zašto ga perete? Tako bespotrebno trošite struju i vodu, ali i habate odeću! Dobra vest je da većina mašina ima programe kraćeg trajanja (od 15 do 30 minuta) koji mogu zadovoljiti potrebe najvećih čistunaca, tako da koristite njih kada želite da osvežite odevne predmete.

Prosečan račun za struju u Srbiji

Pexels

3. Koristite deterdžent u kapsulama

Koristite koncentrovani deterdžent, poput onog u kapsulama. U njima je doza koja vam je potrebna za jedno pranje, tako da neće biti rasipanja praška za veš i neracionalnog korišćenja. Dobro je znati da koncentrovani deterdžent ima jednaku efikasnost pranja kao klasičan prašak za veš, s tim što je, gle čuda, potrebna manja količina vode da bi se postigao isti rezultat.

Pročitajte Tri isceliteljske biljke za vaš dom – Pročišćavaju vazduh, donose blagostanje i uklapaju se u svaki životni prostor

4. Osetljive tkanine bi trebalo da perete ručno

Da, da, jasno nam je da ste verovatno prevrnuli očima kad ste ovo pročitali, ali ako imate odevne predmete od svile, kašmira ili one sa čipkom, najbolje je prati ih u hladnoj vodi, na ruke, uz korišćenje posebnog deterdženta koji ne oštećuje tkaninu i vlakna. Isto važi i za odeću koja ima perlice ili šljokice, kao i dodatke koji bi se u mašini lako mogli otkačiti.

Prosečan račun za struju u Srbiji

Pexels

5. Perite veš na nižim temperaturama

Da li ste znali da na zagrevanje vode „ode” oko 85 odsto energije koju mašina koristi za svoj rad? Na primer, potrebno je četiri puta više energije da bi se veš oprao na 90o C nego da biste ga oprali na 40o C! Upravo zbog toga, veš koji nije mnogo prljav i nema skorele fleke koje bi trebalo skinuti, perite na nižim temperaturama. Isto važi i za odevne predmete od osetljivijih tkanina poput lana, vune ili organskog pamuka, kao i donji veš.

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna Žena

FOTO: Pexels