Zdravstveno stanje Vesne Zmijanac
Svet

11 маја, 2023 11:30

By

Zgrčena utroba i strašan bol u grudima: Nikolija i Relja izgubili bebu, Vesnina patnja jača i od bolesti

Trudnoća Nikolije Jovanović krila se od javnosti pre nekoliko godina, evo i zašto

Dvadeset i više godina prošlo je od objavljivanja autobiografije „Kad zamirišu jorgovani“ a brutalno iskreni redovi otkrivaju zašto je rizična trudnoća Nikolije Jovanović bila okidač da njena majka Vesna Zmijanac ponovo oseti strašnu bol…

Pročitajte Nikolija Jovanović nikad iskrenija – Često plačem zbog majke

Trudnoća Nikolije Jovanović

Ata images

Kako je pre nekoliko godina pisao Story.rs, razlog zbog kojeg su Nikolija i Relja javnost toliko drže u neizvesnosti jeste bila rizična trudnoća mlade pevačice, koja je pre rođenja ćerkice Ree, nažalost, iskusila strašnu bol uzrokovanu gubitkom bebe.

Pročitajte Pretužno je gledati Vesnu ovako – Nikolija nije izdržala, prizor sa Bukulje joj slomio srce FOTO

Trudnoća Nikolije Jovanović

Ata images

Specifična situacija posebno je pogodila Nikolijinu majku Vesnu Zmijanac. Osim što se, kao svaka baka, raduje unučetu, folk zvezda iznova preživljava duboko ukorenjenu bol o kojoj je otvoreno pisala u svojoj autobiografiji „Kad zamirišu jorgovani“.

– Druga polovina osamdesetih, vreme moje najveće slave. Pokrenuo se taj ogromni i moćni mehanizam, počelo je da se događa ono što nikada do tada nije zabeleženo u narodnoj muzici. I dok se meni, u meni i oko mene događalo to o čemu govorim, i u čemu sam se kako-tako snalazila – životne niti, tkane voljom Gospoda, upredale su i jedno drugo, veličanstveno u svojoj posebnosti povesmo, uz koga je trebalo da konačno i ja uzrim, uzrim kao žena, kao majka. No, te niti, verovatno i mojom krivicom i zbog mog načina života, nisu izdržale – preneo je Hello! pre nekoliko godina.

Pročitajte Oglasila se Nikolija i otkrila u kakvom je stanju Vesna – Posle majčine operacije ima samo jednu molbu

Trudnoća Nikolije Jovanović

ATA images

– Bilo mi je, naime, suđeno da u vreme moje najveće slave spoznam i najveće duhovne muke, da veliku radost zbog velikog uspeha potisnem i isto tolikom (još i većom, zapravo!) žalošću, da kroz lako podnošljivu, malu i kratkotrajnu fizičku patnju tela spoznam i onaj ogromni, jedva izdrživi i večno prisutan bol, bol koji gubitak deteta ostavlja u roditelju – opisala je Vesna svoju veliku bol.

Pročitajte Operisana Vesna Zmijanac – Zahvat rađen na otvorenom srcu, Nikolija u suzama

Trudnoća Nikolije Jovanović

Rajko Ristić

– Naše prvo dete, sina, Vlada Jovanović i ja izgubili smo 1986. godine, kada sam bila u sedmom mesecu trudnoće. Spontani pobačaj se dogodio u pauzi koncerta u Mladenovcu. I ne zamerite mi što tu scenu (porođaja koji je iznenada i prevremeno otpočeo i faktički se događao u garderobi iza bine hale u Mladenovcu, a trajao je i u toku puta do Beograda, pa i nekoliko minuta u bolnici) ne mogu da opišem čak ni danas, kada je prilično vremena proteklo. Jer, to je jedan od onih bolova koji još uvek boli, praznina koja još uvek zjapi istom tamom, i kad god se toga setim (a sećam se vrlo često), uvek mi se utroba zgrči, uvek mi se zguti u grlu i uvek sebe kaznim pitanjem (na koje još od onda slutim odgovor) – da li sam i koliko sam ja (načinom svog života, pre svaga) kriva za to što se dogodilo?

Pročitajte Umalo da plati životom – Vesna Zmijanac se bori protiv teške bolesti

Trudnoća Nikolije Jovanović

Youtube printscreen

– U prvih nekoliko nedelja nakon toga, dok je bol zbog gubitka bio još svež, želela sam da i ja nestanem, da me nema. Krivila sam sebe, ne tražeći nijednu olakšavajuću okolnost, i pritom sam samoj sebi smišljala takve patnje i muke kao kaznu, da sam, možda, u jednom trenutku i prešla onu granicu koja razdvaja svesno sagledavanje činjenica od umišljenih, pomalo i bolesnih, u svakom slučaju pogrešnih (i grešnih!) zaključaka.

– No, život je tekao dalje. Posao je tražio svoje. Ponovo su zakazivana gostovanja otkazana zbog moje nesrećom prekinute trudnoće, a ja sam se svemu tome predala sa još većim žarom, u još bržem (gotovo besomučnom) tempu – želeći, valjda, da bežanjem u rad, u naprezanja i umor, zaboravim i tu neizlečivu ranu na duši (ona telesna, naravno, nije ni vredna pomena). Nisam ni slutila da me, na nesreću, isto to – i još teže i gore jer je ponovljeno i u vrlo kratkom vremenskom razmaku – čeka već nepunu godinu kasnije.

Pročitajte Vesna Zmijanac neprepoznatljiva na fotografiji posle operacije – Ošišana do glave, mršava kao grana 

Trudnoća Nikolije Jovanović

– Vladino i moje drugo nesuđeno dete, takođe sin, i takođe u sedmom mesecu trudnoće, izgubila sam pod približno istim okolnostima 1987. godine. Pitala sam se i onda, i još uvek se ponekad zapitam – čime sam zaslužila da mi se dogodi to što mi se dogodilo? Zbrajala sam (i još uvek ih zbrajam) sve moje greške i grehove, sva moja voljna i nevoljna nepočinstva, sve moje besove i posebno izražene mane, sve one ružne pomisli koje sam o nekome ili nečemu imala, sve ono ne baš pohvalno što sam i sebi i drugima učinila, sve ono lepo i dobro što nisam ni sebi ni drugima učinila (a mogla sam ili sam morala), sve one trenutke u kojima sam nekoga (pa makar i nehotice) ovim ili onim, što sam rekla ili uradila, povredila – i tražila u svemu tome korene i razloge takve i tolike kazne koja mi je dosuđena. I, nakupilo se toga, nije da nije. Već sam prilično dugo i burno, nestašno živela, pa bi se štošta tu moglo pronaći što i nije baš nešto čime se valja dičiti.

Pročitajte Vesna Zmijanac u panici – Brine se za Nikolijino zdravlje

Trudnoća Nikolije JovanovićŽivot mi je, takav kakav mi je bio – dao šanse (takve kakve mi je dao), i ja sam ih iskoristila tako kako sam umela. Mnogo šta sam mogla (a mnogo šta i nisam!), možda, drugačije da uradim. No, svejedno – mislim da sam dovoljno platila i da sam svojom patnjom odgovorila na sva ona nekadašnja pitanja koja sam sebi postavljala, kao i na ova – koja tim povodom, pokadšto i danas sebi postavim. Dovoljno sam platila. Mislim, tačnije, da sam preskupo platila. Da sam preplatila. Mislim i ja, a i moji nerođeni sinovi – da je što se naše krvi tiče danak namiren. Da je što se naših isplakanih i neisplakanih suza tiče – sve, ali baš sve namireno.

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET

IZVOR: Story

FOTO: ATA images