Kako se rešiti stresa
Svet

November 16, 2023 15:45

By

Nesrećni ste, tužni i anksiozni: Pomozite sebi i ne odlažite ovaj problem, rešenja su pred vama

Kako se rešiti stresa u par jednostavnih koraka

Stres je prirodna reakcija do koje dolazi kad pokušavamo da se prilagodimo novim okolnostima. Međutim, ako je intenzivan ili se prolongira, može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i to ne samo psihičkih, već i fizičkih. Ipak, glavno pitanje jeste kako se rešiti stresa, brzo i jednostavno…

Kako se rešiti stresa

Pixabay

Okidač za mnoge bolesti – Kako se rešiti stresa

Obratite pažnju na emocije

Mogu se javiti depresija ili anksioznost, razdražljivost, strah, nervoza, zbunjenost, promene raspoloženja itd.

Pročitajte Prejedate se zbog stresa – Ovo su tri najmoćnija saveznika protiv nepotrebnog gojenja usled problema

O čemu razmišljate?

Misli su veoma važne. Ako vam se po glavi vrzma preterani strah od neuspeha, ako ste suviše samokritični, ako ste zaboravni, teško vam je da se koncentrišete i donesete odluku, ali i ako vas stalno more negativne misli – gotovo je sigurno da vas je stres uzeo pod svoje.

Horoskop za 18. jul

Pexels

Ponašanje je često pokazatelj stresa

Ako hvatate sebe da se nervozno smejete, ako ste grubi u ophođenju prema drugima, ali i ako pijete alkohol češće nego inače ili pušite, velike su šanse da ste pod stresom. Simptomi mogu biti i povećan ili smanjen apetit, škrgutanje zubima ili stiskanje vilica, kao i nagon za plakanjem koji ne možete da kontrolišete.

Pročitajte Zbogom osteoporozo – Četiri top saveta kako da sačuvate zdravlje kostiju i osećate se mlađim

Ni ove simptome ne treba zanemariti!

Trebalo bi da se zabrinete ako vas muče napetost mišića, nesanica, glavobolja, umor, problemi sa leđima ili vratom, probavne smetnje, ubrzano disanje, problemi u krevetu…

Pročitajte: Zbog alergije kvalitet života vam je potpuno uništen – Top 4 moćna pomoćnika u borbi protiv kijanja i svraba

Kako se rešiti stresa

Pixabay

Tuga i nezadovoljstvo mogu postati prošlost  – Kako se rešiti stresa na jednostava način

Pre svega treba da znate da ne postoji univerzalni lek za stres, ali možete da se trudite da izbegavate situacije koje dovode do njega. Evo kako biste to mogli da uradite…

1. Naučite da kažete ne

Recite ne svemu onome što ne možete ili ne želite da uradite.Da biste to uradili, prvo morate da naučite da poštujete sebe, ali i svoje vreme.
Savet plus! Budite ljubazni prema samoj sebi i ostavite samokritiku po strani.

Horoskop za 1. septembar

Pexels

2. Odredite prioritete

Ne nervirajte se zbog stvari na koje ne možete da utičete (kao što su, na primer, vremenske prilike). Napišite na papir šta je ono što vas brine i poređajte stavke tako da se na vrhu nađu one na koje možete uticati – neka ti problemi budu prioritetni u narednom periodu.

Savet plus! Ako ne volite ceduljice, ono što vas mori možete zapisati i u telefon.

Pročitajte Preporodite stopala – Top 3 jednostavne vežbice koje zaista funkcionišu

3. Promene su dobre
Posmatrajte ih kao nešto što će vam doneti samo dobro, a ne kao pretnju! Ako ne možete sami da se nosite s njima, potražite podršku psihologa. No, pre nego što dođete do tog stadijuma, pokušajte s nečim jednostavnijim – probajte da se nedaćama suprotstavite osmehom. Zvuči šašavo, ali deluje!

Savet plus! Kad se nasmejete u lice problemima, shvatićete da osmeh ublažava tenziju i pozitivno utiče na način na koji se nosite sa stresom.

Kako se rešiti stresa

pixabay

4. Voljene osobe će pomoći

Tražite im pomoć ukoliko vam je potrebna. Ne pretvarajte se da ste dobro i da možete sve sami ako nije tako. Takav stav će samo pogoršati stanje, a vi ćete se osećati sve gore i u jednom trenutku ćete morati da puknete.

Savet plus! Obratite pažnju da ljudi s kojima razgovarate budu osobe od poverenja s kojima ste vrlo bliski. Nemojte daviti poznanike (ili još gore, ljude koje ste tek sreli!) svojim problemima.

5. Naučite da se opustite

Postoji jednostavna vežbica koja će vam pomoći u tome. Lezite na leđa. Jednu ruku stavite na stomak, a drugu na grudi. Udahnite duboko i fokusirajte se na podizanje stomaka, a onda izdahnite i usredsredite se na njegovo spuštanje. Pritom osluškujte svoje disanje.
Savet plus! Vežbu izvodite polako. Dok to činite, možete da ponavljate u sebi neku frazu koja vas motiviše.

AUTOR: Srećna Žena

FOTO: GETTY images