novak pati
Scandal

November 27, 2021 16:00

By

STRAŠNO! Sumnja se da Novak PATI od ove BOLESTI!

Kako SCANDAL! saznaje, Novak Đoković je pre nekoliko godina ugrozio svoje zdravlje, i to zbog ishrane koju je tada primenjivao!

Sumnja se da Novak pati od ove bolesti!

Naime, jedan lekar je još tada napomenuo da sumnja da Nole boluje od takozvane ortoreksije koju izaziva preterana zdrava ishrana. Srećom, Novak je sad dobro i nema probleme, a evo kako se namučio kada je sam sebe doveo u opasnost i rizikovao da dobije ortoreksiju!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Novak Djokovic (@djokernole)

Lečenje ortoreksije nije lako. Počinje lečenjem postojećih zdravstvenih problema i učenjem obolelih o pravilnom načinu ishrani, a najveći izazov je ubediti ih da im je potrebna pomoć – objasnio je jedan doktor nutricionista za Scandal! i dodao:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Novak Djokovic (@djokernole)

Važno je da shvate da pravilna ishrana zadovoljava potrebe organizma za energijom kao i da osigurava materije neophodne za izgradnju tkiva i fiziološke funkcije. Pacijenti često pokazuju otpor prema ovom delu tretmana,jer su ponosni na izbor hrane. Preporučuje im se i psihološko savetovanje jer im pomaže da povećaju samopoštovanje i sebi postave realna očekivanja – kaže naša sagovornica Oboleli od ortoreksije, često su društveno izolovani, a obuzetost hranom i navike u ishrani ostavljaju im malo vremena da održavaju normalne društvene odnose, zato je podrška porodice i prijatelja važan činilac lečenja. Ova bolest je po svojoj prirodi veoma specifična, tvrde stručnjaci. Njeni simptomi su teško uočljivi. A evo kako se po rečima dr. Dragane Jović, specijaliste higijene i interne medicine Instituta za javno zdravlje Srbije ponašaju oni koji pate od ortoreksije neuroze. Ortoreksija je poremećaj načina ishrane, prvi put opisan 1997. godine, koji su lekari nekada svrstavali u neodređene poremećaje ishrane. Broj obolelih, naročito žena, poslednjih nekoliko godina se povećava. Oboleli imaju toliko stroga pravila o ishrani, pa postaju neuhranjeni, neprekidno su pod stresom zbog izbora hrane i svojim stavovima opterećuju odnose sa porodicom i prijateljima. Često su nezdravo mršavi, imaju vrtoglavice i nesvestice, slabi su, umorni, anemični, imaju nizak krvni pritisak i mnogo ozbiljnih zdravstvenih problema. U težim slučajevima, obolevaju od bolesti srca, koje ponekad imaju tragičan ishod – objašnjava doktor koji se bavi ovim problemom i dodaje:

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Novak Djokovic (@djokernole)

Nemoguće je hraniti se samo voćem i povrćem. Oboleli veruju da se hrane zdravo, ali nije tako. Njihova dijeta ne sadrži brojne neophodne hranljive sastojke, kao što su proteini, gvožđe, minerali i vitamini B grupe. Slično se ponašaju i oboleli od anoreksije, ali dok se oni stalno zabrinjavaju oko količine hrane koju pojedu, ortoreksičari se zabrinjavaju zbog kvaliteta hrane. I kada je proberu, ostaje samo nekoliko namirnica koje smatraju da mogu da jedu – dodao je doktor.

AUTOR: MARJAN KAMENOVIĆ

FOTO: IVAN VUČIĆEVIĆ