Recept Nade Blam svet portal svet tabloid svet
Svet

November 9, 2023 12:00

By

Čuvena Smiljana ima savršen recept za poslasticu koju svi obožavaju, a deca naročito (recept)

Recept Nade Blam za kuglof je idealan za hladnije dane

Glumica Nada Blam vešta je u kuhinji jednako kao pred filmskim kamerama i na pozorišnim daskama. Kako njene kolege ističu, podjednako dobro priprema i slana i slatka jela, ipak, jedna poslastica omiljena je u njenom domu, a glumica je priprema samo kada joj u posetu dođe unuka Lina. Reč je o kuglofu, a recept Nade Blam za ovu poslasticu prenosimo vam u celosti.

Recept Nade Blam svet portal svet tabloid svet

Ata images

Kuglof je jedna od najstarijih poslastica na svetu, a potiče iz Nemačke. Kod nas se najčešće priprema u Vojvodini, a u Srmeskim Karlovcima svake godine održava se festival posvećen ovom kolaču.

Pročitajte Ovo je recept Nade Blam za negovanje – Vožnja jahtom se nikako ne preporučuje

Iako se ova poslastica uglavnom vezuje za zimu i novogodišnje praznike, ljubitelji kuglofa u njemu uživaju tokom cele godine, a jedna od njih je i unuka čuvene glumice, kojoj baka sa zadovoljstvom priprema ovaj slatkiš.

Recept Nade Blam za kuglof

Sastojci:

4 jajeta

1 čaša jogurta

1,5 čaša (od jogurta) šećera

1 čaša (od jogurta) ulja

3 čaše (od jogurta) brašna

1 prašak za pecivo

100 g čokoladnih komadića

2 kašike kakaoa,

malo margarina

Glazura:

100 g bele čokolade,

100 g crne cokolade

Recept Nade Blam svet portal svet tabloid svet

Ilustracija / Pixabay

Priprema:

Umutiti prvo belanca, pa dodati žumanca i jogurt. Dodati ulje, umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo i šećerom. Sve lepo sjediniti i dodati komadiće čokolade. Masu podeliti na dva dela, a u drugi dodati kakao i promešati. Kalup za kuglof dobro premazati margarinom, pa sipati naizmenično po dve kašike bele mase, i po dve kašike crne mase, dok se ne istroši. Peći na 200 stepeni oko 35 – 50 minuta (proveriti dugačkom čačkalicom ili štapićem da li se smesa ispekla). Kada se kuglof ispeče, prevrnute ga i ostaviti da se malo ohladi, lakše će spasti sa kalupa.

Glazura: Posebno istopiti belu i crnu čokoladu na pari. Zatim naizmenično prelivati kuglof.

AUTOR: SVET

IZVOR: TELEGRAF

FOTO: PROMO CONTRAST STUDIO, ATA IMAGES, PIXABAY