Renoviranje kuće svet portal svet
Svet

March 15, 2024 14:41

By

Planirate renoviranje kuće: Evo kako da ne izgubite zdrav razum u toj misiji

Renoviranje kuće na najlakši način

Renoviranje kuće i uopšte životnog prostora nije nimalo jednostavan posao – mnogi nemaju baš lepa iskustva kada je reč o toj „avanturi”, prvenstveno zbog toga što nisu sve lepo isplanirali pre nego što su se upustili u tu igru. Ako i vi planirate da preuredite svoj dom, a ne biste da psujete i čupate kosu s glave kad nešto ne ispadne kako treba, bacite pogled na mali vodič iz magazina Srećna žena i saznajte na šta bi sve trebalo da obratite pažnju pre početka radova.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели TV Novele (@tv_novelesrbija)

1. Razmislite o tome šta tačno želite
Veoma je važno da stavite na papir sve što želite da postignete renoviranjem. Mnogi obično počinju od kupatila i/ili kuhinje, ali tu je često i dosta propratnih radova u ostalim prostorijama, pa bi bilo dobro da sve popišete kako biste imali jasnu sliku o tome šta vas sve očekuje i o kakvom je poduhvatu zapravo reč.
Savet plus! Bolje je da odjednom uradite što je više posla moguće nego da izvodite radove u domu na svake tri ili četiri godine. Na primer, ako planirate da menjate stolariju, odmah isplanirajte i krečenje nakon što ti radovi budu gotovi.

Renoviranje kuće – Budžet je izuzetno važan

2. Odredite budžet
Ovo je veoma važno. Nakon što stavite na papir listu radova koje treba izvesti, pokušajte da se uklopite u budžet kojim raspolažete. Ako planirate da podignete kredit, obavezno uračunajte i nepredviđene (dodatne) troškove za materijal ili radove koji ne spadaju u osnovne, ali su i te kako mogući.
Savet plus! Trebalo bi da obezbedite od 10 do 20 odsto više novca nego što procenjujete da ćete potrošiti na renoviranje.

Renoviranje kuće svet portal svet

Getty Images

3 Pažljivo birajte izvođače radova
Bitno je da prikupite nekoliko ponuda pre nego što donesete konačnu odluku. Nemojte se odmah uhvatiti za prvu firmu koja vam „iskoči” na Guglu. Najbolje je da tražite predračun od tri ili četiri kompanije, s tim što je poželjno da ih kontaktirate sa što konkretnijim zahtevima. Morate da znate šta želite da biste dobili jasnu ponudu.
Savet plus! Svim firmama pošaljite isti upit jer ćete tako lakše moći da uporedite troškove. Takođe, suzdržite se od angažovanja prijatelja i komšija osim ako nisu profesionalci – to jeste jeftinija varijanta, ali je ipak bolje da angažujete stručnjake koji znaju svoj posao.

Renoviranje kuće svet portal svet

Pexels

4. Izbor materijala je veoma važan
Nakon što odlučite kojoj ćete firmi pokloniti svoje poverenje, biće potrebno da izaberete materijal koji će se koristiti prilikom renoviranja. Ako izaberete firmu čiji radnici imaju iskustva u takvim poslovima, znaće da vas posavetuju kako da se uklopite u budžet tako da odnos cene i kvaliteta bude zadovoljavajući.
Savet plus! Ako ste u mogućnosti uvek birajte kvalitetnije i trajnije materijale za izvođenje radova jer ćete na taj način duže biti mirni i nećete brzo morati da renovirate ono što je već renovirano.

Renoviranje kuće – Učinite to što bezbolnije

5. Potpišite ugovor
Mnoge kompanije koje se bave renoviranjem to rade po sistemu „ključ u ruke” – to znači da vi s njima potpisujete ugovor i uopšte ne morate da nadgledate radove, već dolazite kad sve bude gotovo da preuzmete ključeve svog doma. Takve kompanije kao izvođači radova vode računa o svemu – od pribavljanja potrebnih dozvola, preko poštovanja kućnog reda (ako živite u zgradi), do čišćenja hodnika/lifta u vreme izvođenja radova i nakon što sve bude privedeno kraju.
Savet plus! Pre izvođenja radova se obavezno i sami raspitajte o dozvolama koje su vam potrebne od nadležnih da biste uopšte počeli sa renoviranjem. Bitno je da znate da morate da imate makar okvirni rok za završetak radova i da bi bilo poželjno da ga ispoštujete.

Pročitajte Nova promena u Zvezdama Granda – Pored Ane, još jedan član žirija dobio je zamenu

6. Leđa će vam biti zahvalna
Ukoliko živite u zgradi, u obavezi ste da obavestite upravnika stambene zajednice o izvođenju radova u stanu, kao i o roku u kom bi radovi trebalo da budu završeni. Bilo bi dobro da i sve komšije budu obaveštene o tome, a najlakši način da to uradite jeste da se oglasite u grupi na Vajberu (ako komunicirate sa komšijama na taj način), ali i da na oglasnu tablu okačite obaveštenje o planiranim radovima.

Renoviranje kuće svet portal svet

Pexels

Savet plus! Jako je važno da se tokom izvođenja radova poštuje kućni red i da se buka, koliko je moguće, svede da najmanju moguću meru. Takođe, skrenite pažnju izvođačima radova da građevinski materijal ne smeju prenositi liftom ako je lift namenjen samo za prevoz ljudi, naročito ako je star i već dotrajao.

7. Budite strpljivi
Morate imati na umu da renoviranje stana ili kuće nije posao koji može biti gotov odmah sutradan i da je to proces koji traje. Čak i ako potpišete ugovor po sistemu „ključ u ruke”, dobro je da s vremena na vreme obiđete majstore kako biste mogli na vreme da reagujete ako nešto nije kako treba ili biste nešto voleli da promenite.
Savet plus! Može da se desi da se radovi oduže. Ako biste da sprečite takav scenario, tražite od firme s kojom potpisujete ugovor da se u njega ubaci klauzula koja vam garantuje odštetu u slučaju prekoračenja roka za izvođenje ugovorenih radova.

Renoviranje kuće svet portal svet

Getty Images

Još mnogo praktičnih saveta – ne samo o zdravlju, već i lepoti, modi, uređenju doma, ali i mnogim drugim stvarima, pronađite u magazinu Srećna žena, koji vas svakog 5. u mesecu čeka na svim kioscima!

AUTOR: SVET

IZVOR: SREĆNA ŽENA

FOTO: GETTY IMAGES, PEXELS