Scandal

20 Februar, 2021 20:00

SCANDAL! Intervju! Cakana: „Šaban je ZVEZDA koja se nikada neće UGASITI”!

Samo za SCANDAL! Dragica Radosavljević Cakana kaže da se ne plaši korone i da se pridržava svih mera, pa samim tim i ne strahuje za sebe i svoje najbliže.
Super sam, korona se sa mnom nosi. Potpuno sam OK, jeste da je vreme čudno, moramo da se čuvamo. Kao i većina, poštujem sva pravila, ono što moram da završim, radim pod punom zaštitnom opremom i to je to. Dobro sam, i bolje je nego što sam mislila da će biti.

Kakav stav imaš prema vakcinama?
– Ja sam već primila vakcinu, zakazana mi je i revakcinacija za 18. februar. Smatram da treba da svi da se vakcinišemo. Svi mi imamo neke tripove, ali to je bilo više u početku. Svi su polemisali da li treba ili ne, ali mislim da treba da idemo u korak sa ostalima u svetu i da treba da se stvori kolektivni imunitet kako bismo svi nastavili da radimo i živimo kao što smo i navikli.

Da li je istina da ste izjavili da nikad niste čuli za mlađe koleginice Kaću Grujić, Kaću Živković, Aleksandru Mladenović…
Aleksandru Mladenović u životu nisam pomenula, ali naravno da znam ko je i naravno da znam i Kaću Grujić, i Kaću Živković. One su trenutno vrlo popularne, a to što sam ja izjavila, bila je šala. To sam rekla u jednoj emisiji apropo njihovog odlaska na pijac, ko god je gledao shvatio je da je moj kontekst bio šaljiv, i što je najvažnije, to znaju i one i nemamo nikakav problem. Kataraina Grujić je jako draga osoba, posebno mi je simpatična i lepa. Ne mogu da pričam da li mi se sviđa kako neko peva ili kako neko ne peva. Svako ima svoj stil i ovo je drugačije vreme. Ne mogu svi da rade ono što ja volim. Na kraju krajeva, ja sa tim devojkama gostujem po emisijama, pa bi bilo smešno da kažem da ih ne poznajem. To su neke naše interne šale, devojke to znaju i to je to. A da vam kažem, iza mene je dugačka karijera, pa zaista nema potrebe da se bavim tim stvarima. Što se tiče mlađih kolega, u svakoj emisiji pomenem da imamo mnogo kvalitetnih i talentovanih mladih pevača.

Koga bi od mlađih izdvojila kao najtalentovanijeg?
Recimo, Aleksandra Praizovića, on je u Zvezdama Granda. Drugačiji je, a i odličan je pevač. Zatim, Vanja Mijatović je odlična pevačica. Tu je i neki dečko, mislim da se zove Adnan, on je iz Bihaća. Snimio je neku pesmu o sinu, ja možda i ne volim tu vrstu namenskih pesama, ali on zaista prelepo peva. Da ne pominjem staru gardu – Kaća Živković, Tanja Savić, Slavica Ćukteraš, Stefan Petrušić, Topalko, Dinča, Darko Lazić, Dušan Svilar… To je mlada ekipa koja tek staje na noge, oni će svi nas naslediti. I mi smo nekog nasledili i zauzeli neka mesta, to je logičan sled stvari. Neću sigurno da pevam 800 godina.

Da li pratiš Zvezde Granda?
Pratim, naravno. Tu i vidim koliko ima dobrih pevača. Mentori rade sa njima, bore se za njih. Recimo Milan Petković, on je bio u rijalitiju Zadruga… Taj momak savršeno peva, sa njim bih sutra snimila duet. Odličan je, ima stila, mnogo mi se dopada.

Da li bi volela da budeš u žiriju Zvezda Granda?
Volela bih, zašto da ne. Ako bude prilike i ako me pozovu, pristala bih. Imam empatiju prema tim mladim ljudima i kao mentor bih im se zaista posvetila. Naravno, korektno bih ocenjivala i potrudila bih se ako bih bila mentor da u svakom pogledu utičem na kandidate. I u izboru pesama, i u kompletnom stajlingu. Ne bih nametala svoje, ali bih davala predloge i trudila bih se da nađemo najbolje rešenje. Volela bih da dobijem ženskog kandidata, baš bih preokrenula situaciju, napravila bih nešto potpuno drugačije u svakom smislu. Treba nam nešto novo. Ja pripadam pevačima starijeg kova, ali prihvatam i neke kvalitetne nove trendove. A sad to što ja pevam tradicionalne pesme, to je sticaj okolnosti i ja sam na to ponosna jer sam mnoge takve pesme oživela. I na kraju krajeva, svi se uvek vraćamo tradiciji.

Šta se dešava sa pesmom Srpkinja je mene majka rodila, da li je to vaša pesma ili pesma Indire Radić?
Nema potrebe da se polemiše da li je to moja ili Indirina pesma. Tekst je napisala Ljiljana Jevremović, kompozitor je Perica Zdravković. Perica i Ljilja su mene pozvali i ponudili mi da otpevam tu pesmu i ja sam pristala. Indira je to otpevala na svoj način, ja sam na svoj. Indira je to snimila 1996. a ja 2019. godine. Ideja je bila da se ta pesma oživi i predstavi publici u malo drugačijem ruhu i aranžmanu. Indira ima mnogo pregleda na tu pesmu i ja to poštujem, Ja mislim da ona nema ništa protiv toga. Meni bi bilo drago da neko tako izvede i moju pesmu. Recimo, Ej dragi, dragi je moja pesma, a autor je Dragan Nikolić, to je njegovo delo, a ja sam je kupila. Da vam ne nabrajam sad ko je sve pevao tu pesmu i meni je zbog toga drago. Od Jelene Tomašević preko Legendi do ne znam više ni ja koga. Meni je to drago, ne mogu ja nikome da zabranim da peva tu pesmu. Naravno, nije u redu da neko prisvoji tuđe autorsko delo, ali to je uostalom i protivzakonito i to svi znaju. Tako da, bar ja sa Indirom nemam nikakav problem. Za nju ne znam da li ima problem, jer se nismo ni čule niti smo o tome pričale. Pesma je sada otpevana na drugi način, to se autorima svidelo i to je to, a ja sam je samo oživela. Indira je moja koleginica koju volim i cenim. Izuzetna je i za druženje, i za saradnju i o njoj imam samo reči hvale.

Izjavila si da je sistem vrednosti kod nas katastrofa zbog pevača koje je iznedrio rijaliti?
To je neki novi stil koji ja lično ne prihvatam, ne mogu da prihvatim da neko postane zvezda za jedno veče ili za jedan rijaliti. Kod nas je biti zvezda postalo smešno jer se te takozvane zvezde sreću i po kafićim, i po pijacama, prodavnicama. To prave zvezde ne rade. Mi imamo Cecu, Brenu, Zdravka Čolića, Jelenu Karleušu. Imali smo Džeja, Tomu Zdravkovića, Šabana… On je bio narodska zvezda, baš prava iako ste svuda mogli da ga vidite. Bio je izuzetan i ja sam ga mnogo volela. Sve ostalo nije ni blizu njih. Sa druge strane, svi koji su imali velike hitove i dugo su na estradi, i oni su zvezde. Ana Bekuta, Snežana Đurišić, pa i ja sam sama sebi zvezda, pa onda Miroslav Ilić… Tu je i Vera Matović, oko nje su se nekad lomile ograde, pa Nada Obrić… Sve su to ozbiljni pevači i u nekom periodu su bili zvezde! A ovo što dođe i prođe, to nije ništa, mada nisu krivi ni ti mladi ljudi, već oni koji ih ubede da mogu to da rade. Nisi zvezda ako odeš u rijaliti i posle snimiš jednu pesmu. Za ovaj posao potrebno je mnogo truda, živaca, rada, fleksibilnosti, svega što čoveka čini dobrim i kvalitetnim. Pre svega, treba da imaš i talenta i to je sve potrtebno da postaneš ime, a to ne znači da si zvezda.

Da li neki pevači mogu da naslede slavu Šabana ili Džeja?
Šaban je bio neprikosnoven. Ne verujem da može da se pojavi neko poput Šabana. Za mene je on bio neko ko se igra sa svojim glasom, on je mogao bukvalno sve. Ne verujem da tu vrstu talenta ima još neko na našoj sceni. Roditi se s tim i pritom znati i to kasnije oblikovati i napraviti tolike hitove. Takve zvezde se ne gase! Džej je takođe bio jedinstven, tako da ne verujem da će se neko poput njih ponoviti.

Javnost je potresena saznanjem o aferi Mika Aleksić. Čak je Saška Karan izjavila da je Era svojevremeno pokušao da je siluje. Šta misliš o tome?
Ne znam za Eru i Sašku, to je pre šala. Era voli da se šali i da se tako odnosi, ali znamo da nije zlonameran. On nije neozbiljan, a Saška svojim teperamentom i svojim životnim ponašanjem… Ali ne znam za tu situaciju, pa ne bih da se mešam. A što se tiče afere sa Aleksićem, nije mi jasno kako se za to nije saznalo sve ove godine. Kako to niko nije prijavio ili primetio, kako roditelji nisu videli da nešto nije kako treba… Kako je ta njegova moć manipulacije u stvari velika, ne smem ni da zamislim koliko su te devojke bile uplašene kada su ćutale tolike godine i plašile se da će ih javnost osuditi. To su strašne stvari i to je trauma za ceo život. Ja te stvari niti mogu da shvatim, niti da prihvatim. Imam dve unuke, žensko dete i zaista ne smem ni da mislim šta bi bilo da se, ne daj Bože, neko moj nađe u toj situaciji.

Da li je toga bilo na estradi, jel se tebi nekad desilo da te neko maltretira?
Nisam imala nikad takve neprijatnosti. Ne sećam se sad, mada, da mi se desilo, setila bih se. To se ne zaboravlja. A ja nisam čak ni mobing doživela, ali sam u startu bila odgovorna prema sebi, porodici, poslu… Ima naravno budala koje svašta pišu, ali to se blokira, prijavi i tačka i nemate problem, to se seče u korenu. Ali to što su te devojke doživele, zaista nisam doživela.

Kija je preko noći postala zvezda, a dobra si sa njom?
Njoj skidam kapu, iskoristila je svojih pet minuta slave. Svi mi dobijemo svojih pet minuta, samo što ne znamo svi da ih iskoristimo. Kija je uradila pravu stvar u pravom trenutku. Nas dve smo dobre, to je istina, ali ne družimo se ne znam koliko. Kada joj se desila javna prevara, bila sam na njenoj strani jer ne podržavam prevaru. I ona je sticajem okolnosti ušla u rijaliti i to je iskoristila. Ona za mene nije zvezda, ali ima publiku za koju je ona velika zvezda. Ona je mudra, mlada, ima želje za životom, radna je, vredan i inteligentna i ja je podržavam.

Neda Ukraden je apelovala na državu da se pomogne estradnim radnicima jer ne rade tokom korone. Mnogi su je zbog toga osudili, šta ti misliš o tome?
Neda je pre svega pametna žena i zna šta priča. Ona ništa nije rekla pogrešno. Ona je to izjavila sa pravne tačke jer ona i jeste pravnik i sigurno je da zna i da sroči i da kaže šta treba. Međutim, moram da kažem da zaista postoje osobe u našem poslu koje su ostale bez prihoda i koje nisu imale ne znam kakvu ušteđevinu. A ko je ovo očekivao?! Ali, treba mudar u životu i to bi bio i moj savet za mlađe kolege da uvek ostave i neki novac sa strane. Nikad se ne zna šta može da se desi preko noći. Treba da uplaćuju i doprinose, bar minimum minimuma, ali da imaju nešto svoje. Naravno, svima je ovo teško palo. I onima koji imaju, i onima koji nemaju jer nemamo gde da radimo. I zato se vraćam opet na vakcine jer tek kada se stvori taj kolektivni imunitet, onda ćemo svi i raditi.

Lepa Lukić radi i dalje, šta misliš o njoj?
Ona je i zvezda, i kraljica, i carica! Žena izgleda sjajno, dobro se drži, ne povlači se, odgovara na sve pozive. Zaista je sjajna!

AUTOR: SCANDAL

FOTO: IVAN VUČIĆEVIĆ/SCANDAL