Nega kože tokom i nakon leta
Svet

26 августа, 2023 17:00

By

Kako sačuvati lep izgled lica nakon jakog sunca: Evo šta treba da znate

Tokom i nakon leta je važno da se koža sklona aknama redovno čisti i neguje

Poznato je da su sitne bubuljice i mitiseri problem koji pogađa mnoge osobe, a ne samo tinejdžere. Prema statistici sa ovim problemom se suočava 95% adolescenata i 40% osoba u zrelom dobu.

Osobe čija je koža sklona aknama najčešće osećaju kao da se to dešava samo njima i zbog toga prolaze kroz mnoge emocionalne izazove.

Njihovu situaciju dodatno otežava takozvani “bumerang efekat” koji se dešava na kraju ili nakon leta, kada se stanje kože, koja je tokom leta na prvi pogled izgledala lepše nego inače, pogoršava.

Nega kože tokom i nakon leta

Zbog čega se to dešava?

Kombinacija sunca i morske vode isušuje kožu pa izgleda manje masna i lepše izgleda. Ali, taj utisak je jednokratan. Da bi se zaštitila od štetnog sunčevog zračenja koža zadebljava, a so i znoj dodatno začepavaju pore. To stvara pogodno okruženje za razvoj bubuljica i mitisera. Povrh svega, ožiljci od akni pod uticajem sunca tamne, pa na licu i kada prođe upalni proces ostaju tamne fleke.

Zato je tokom i nakon leta važno da se koža sklona aknama redovno čisti i neguje adekvatnim preparatima.

Nega kože tokom i nakon

Kada je čišćenje masne kože sklone aknama u pitanju, dermatolozi kažu da preterano pranje može isušiti kožu i pogoršati njeno stanje. Zato savetuju da je dovoljno lice prati dva puta dnevno, uz upotrebu preparata koji je efikasan, ali nije agresivan prema koži.

Nakon čišćenja, ujutru i uveče, na kožu je najbolje da se nanese serum koji klinički dokazano umanjuje uporne tamne fleke od akni, efikasno ublažava simptome masne i problematične kože i pruža koži dugotrajni mat izgled.

Nega kože tokom i nakon leta

S obzirom da je za masnu kožu sklonu aknama veoma važna zaštita od sunca, nakon seruma sa trostrukim potrebno je naneti preparat sa zaštitnim faktorom, preparat koji neguje masnu kožu sklonu aknama, ali joj obezsbeđuje i visoku UVA i UVB zaštitu, koja sprečava pojavu novih fleka i tamnjenje postojećih pod dejstvom sunca.

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET

IZVOR: LZ magazin

FOTO: Pexels