Rutina nege kože
Svet

October 7, 2023 10:00

By

Saveti za svakodnevnu rutinu nege kože

Rutina nege kože neophodna je za održavanje zdrave kože lica

Prilikom nege kože, bitno je da prilagodite svoju rutinu po potrebi kako biste održali zdravlje i vitalnost kože. U zavisnosti od individualnog tipa kože zavisi i rutina nege kože.

Rutina nege kože

Pexels

 

Smernice za dnevnu rutinu nege kože

Započnite dan čišćenjem lica nežnim, pH izbalansiranim sredstvom za čišćenje. Ovo uklanja nečistoće i višak ulja bez skidanja kože.

Nanesite tonik da uravnotežite pH nivoe vaše kože i pripremite je za sledeće korake. Toneri takođe pomažu da hidrirate i osvežite kožu. Odaberite serum koji se bavi vašim specifičnim problemima kože. Uobičajeni serumi uključuju one za hidrataciju ili protiv starenja. Nanesite nekoliko kapi i nežno ih utrljajte u kožu.

Rutina nege kože

Pexels

Pročitajte Top saveti za lepotu najvećih kozmetičkih stručnjaka

Stavite kremu za oči i  budite nežni prilikom nanošenja da biste izbegli preterani pritisak. Nanesite odgovarajuću hidratantnu kremu da biste zadržali vlagu i održali kožu hidriranom. Čak i ako imate masnu kožu, nemojte preskočiti ovaj korak, jer lagana hidratantna krema može pomoći u balansiranju proizvodnje ulja.

Krema za sunčanje je ključna za zaštitu vaše kože od štetnih UV zraka. Izaberite SPF 30 ili više širokog spektra i obilno ga primenite. Ponovo nanosite tokom dana ako ste izloženi suncu.

Rutina nege kože

Pexels

Ako se šminkate, koristite sredstva za uklanjanje šminke ili ulja za čišćenje da biste temeljno uklonili sve tragove šminke. Nastavite sa nežnim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili sve preostale nečistoće, prljavštinu i znoj od dana.

Piling kože da biste uklonili mrtve ćelije kože i podstakli obnavljanje ćelija. Možete koristiti hemijski piling (kao što su AHA ili BHA) ili nežni fizički piling (poput pilinga). Pazite da ne preterate sa pilingom, jer to može dovesti do iritacije.

Rutina nege kože

PExels

Uveče takođe treba da nanesete toner i kremu za oči kao što to radite i ujutru. Koristite hranljivu noćnu ili hidratantnu kremu da hidratizirate kožu preko noći. Noćne kreme su često bogatije i hidratantnije od dnevnih hidratantnih krema.

Pročitajte: Jesenja nega lica: Maska od bundeve i jogurta

Masku za lice je dovoljno da stavite jednom ili dva puta nedeljno da biste rešili specifične probleme kao što su hidratacija i akne. Izaberite maske koje odgovaraju vašem tipu kože i problemima, a da biste uklonili nečistoće iz pora potrebno je da uradite i dubinsko čišćenje lica pomoću maske za detoksikaciju.

Rutina nege kože

Pexels

Ostanite hidrirani pijući puno vode tokom dana. Spavajte dovoljno, jer je to ključno za popravku i regeneraciju kože. Jedite uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem i antioksidansima. Izbegavajte dodirivanje lica tokom dana da biste umanjili prenos prljavštine i bakterija.

Budite dosledni svojoj rutini nege kože za najbolje rezultate. Ako imate specifične probleme ili stanja kože, obratite se dermatologu za personalizovane savete i opcije lečenja.