Kolagen
Svet

September 23, 2023 10:00

By

Kolagen: Neophodan protein i moćan saveznik u borbi protiv starosti

Kolagen je neophodan protein koji se nalazi u ljudskom telu

Kolagen je vlaknasti protein koji služi kao strukturni okvir za različita tkiva i organe u telu, uključujući kožu, tetive, ligamente, kosti, hrskavicu i krvne sudove.

To je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, što ga čini ključnim za snagu i elastičnost kože.

Kolagen

Pexels

Ovaj protein pruža strukturnu podršku i pomaže u održavanju elastičnosti kože, što može pomoći u smanjenju pojave bora i promovisanju mladalačkog tena.

Pročitajte Na kolagen su mnoge dame “bacile oko”, ali da li znate šta on zapravo radi našoj koži?

Fibroblasti su specijalizovane ćelije koje proizvodi kolagen, a tokom godina se te ćelije smanjuju što dovodi do opuštanja i starenja kože.

Svaka krema sa dodkolagenatkom kolagena deluje tako da podmlađuje kožu lica i ima efekat zatezanja kože, a za sintezu ovog proteina veoma važnu ulogu ima i C vitamin.

Kolagen

Pexels

Uticaj ishrane na kolagen

Ukoliko ne volite meso i spadate u grupu vegeterijanaca, treba da znate da ovog proteina ima u pasulju, soji, krompiru. Da biste iskoristili biljni kolagen, Vitamin A je neophodan, a njega lako možete pronaći u šargarepi, slatkom krompiru i zelenom lisnatom povrću.

Takođe, važni su i minerali poput cinka i bakra, a njih pronalazimo u orašastim plodovima kao što su orasi, bademi, suncokret, a prirodnog kolagena ima i u suvom voću.

Za negu kože, iz ishrane treba izbaciti hranu koja sadrži rafinisane šećere jer se u procesu glikacije molekuli kolagena povezuju sa šećerom i time doprinose bržem starenju kože.

Kolagen

Pexels

Ako se odlučite za suplemente kolagena, preporučljivo je da se prvo konsultujete sa stručnim licima odnosno doktorima kako biste utvrdili šta je najbolje za vaše specifične potrebe.

Iako se gubitak kolagena smatra prirodnim procesom, vođenje zdravog načina života može pomoći u zaštiti od njegovog gubitka, odložiti znake starenja i unaprediti zdravlje.

AUTOR: SVET

FOTO: Pexels