Jelkica od kiflica
Svet

January 6, 2024 11:45

By

Božićna trpeza nikad nije bila lepša: Poslužite jelkicu od kiflica

Jelkica od kiflica, idealna zakuska za Božić

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Savršeno posluženje – Jelkica od kiflica

  • za 8 osoba
    mrsno jelo
    priprema: 30 min.
    mirovanje: 25 min.
    pečenje: 20-30 min

Pročitajte Supruga poznatog pevača podelila recept za posne krofne – Pripremaju se brzo i lako, a ukus je neodoljiv (recept)

Sastojci:

* 600 g brašna
* 1 kašičica soli
* 1 prašak za pecivo ili 1 kašičica suvog kvasca
* 200 ml kisele pavlake
* 200 ml mleka
* 100 ml ulja
* 1 žumance za premazivanje
* 2-3 kašike parmezana za posipanje
* 100 g punjenih maslinki za dekoraciju
* 250 g svežeg sira
* 1 belance

Jelkica od kiflica

Svetlana Belić

Pročitajte SVE slane recepte 

Priprema:

1. U dublju posudu sipati brašno, prašak za pecivo i so, a potom dodati pavlaku, mleko i ulje. Zamesiti glatko testo pa ga ostaviti da odmara i nadođe.
2. Nadošlo testo podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo testa rastanjiti uz pomoć oklagije u oblik kruga te ga iseći na trouglove.
3. Sjediniti sir i belance pa po kašičicu dobijene smese nanaeti na svaki trougao.
4. Zaviti kiflice, a zatim ih poređati na pleh, preko papira za pečenje sledećim redom: na dno pleha složiti jedan red od 7 kiflica, zatim iznad njega red od 6 kiflica, pa red od 5 kiflica i tako do kraja, sve dok na vrhu ne bude samo jedna.
5. Ostaviti testo da još malo naraste dok se rerna greje, a zatim ga premazati žumancetom umućenim s malo mleka. Posuti kiflice narendanim parmezanom i staviti da se peku na 200°C oko 20-30 minuta.

Napomena: Pre služenja jelkicu od kiflica dekorisati maslinama i listićima peršuna po želji

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina Kujna

FOTO: Svetlana Belić