Sahranjena kraljica Elizabeta
Svet

19 Septembra, 2022 18:28

Kovčeg spušten u kapelu gde će počivati pored supruga princa Filipa: Svet se oprostio od kraljice Elizabete

Sahranjena kraljica Elizabeta

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete spušten je u kriptu u kapeli Svetog Đorđa gde će počivati pored svog supruga princa Filipa koji je preminuo u aprilu prošle godine. London i čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo danas se oprostio od kraljice Elizabete Druge koja je sahranjena u Crkvi Svetog Đorđa u okviru Vindzorske palate.

Pročitajte: Sahrana kraljice Elizabete – Premijerka Ana Brnabić sa partnerkom stigla na ispraćaj monarhinje, pogledajte šta su obukle (foto)

sahrana kraljice Elizabete

Foto: Guliver Getty Images

Kovčeg sa telom kraljice Elizabete spušten je u kriptu – Služna se završila Bahovim preludijumom i fugom

Elizabeta je umrla 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj u 96. godini života. Ujedinjeno Kraljevsto je obeležilo period nacionalne žalosti od 10 dana, a državna sahrana kraljice počela je danas u 11.00 ujutro po lokalnom vremenu u Vestminsterskoj opatiji i praćena službom u Kapeli Svetog Džordža u Vindžoru. Ovo je jedno od najvećih okupljanja pripadnika kraljevskih porodica i političara u Ujedinjenom kraljevstvu. Članovi 23 kraljevske porodice bili su u prvim redovima u Vestminsterskoj opatiji, ispred 90 drugih predsednika i premijera, kako nalaže protokol. Sahrani je prisustvovala skoro svaka zemlja ili teritorija sa kojom Britanija ima diplomatske odnose, piše Nportal.

Pročitajte: Dejvid Bekam 13 sati čekao u redu kako bi se poslednji put poklonio kraljici Elizabeti (foto)

Retki izuzeci su Rusija, Belorusija i Mjanmar. Nekoliko država je pozvano da pošalju svoje ambasadore ali ne i šefove država, poput Irana, Severne Koreje i Nikaragve. Na poslednjem ispraćaju kraljice pojavili su se predsednica Vlade naše zemlje Ana Brnabić, DŽozef Bajden sa suprugom Džil, prava dama Ukrajine, Emanuel Makron, kao i svi živi bivši premijeri Velike Britanije, uključujući Borisa DŽonsona, Terezu Mej, Dejvida Kamerona, Gordona Brauna, ser Tonija Blera i ser DŽona Mejdžora, kao i Liz Tras.

Pročitajte: Princeza Dajana bi poklekla pred njenom lepotom – Megan Markl pokazala stajling na sahrani kraljice Elizabete, otmeno (foto)

Povorku koja je predvodio kralj Čarls, pratio je orkstar, a sa njim su u povorci bili i princ i princeza od Velsa sa svojom decom, DŽordžom i Šarlot, vojvodom i vojvotkinjom od Saseksa.

AUTOR: SVET

IZVOR: Nportal

FOTO: Guliver Getty Images