Kraljica Elizabeta u poseti Beogradu
Svet

12 Septembra, 2022 18:45

Počasni građanin grada Beograda: Kraljica Elizabeta volela je srpski narod a ovom poznatom muškarcu je napisala i pismo

Kraljica Elizabeta u poseti Beogradu 1972. godine

Kraljica Elizabeta, princ Filip i njihova ćerka, princeza Ana posetili su Beograd 1972. godine i tom prilikom obišli još neke krajeve bivše Jugoslavije. Na Belom dvoru ugostili su ih predsednik Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka. Pominjale su se razne anegdote koje su pratile Elizabetin boravak u našoj zemlji, ali – da li ste znali da je tada dobila još jednu titulu? Naime, britanska kraljica postala je počasni građanin Beograda.

Pročitajte: Testament kraljice Elizabete – Kome će pripasti milioni, voljeni konji i psi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

U govoru zahvalnosti, tog 17. oktobra 1972, Elizabeta je istakla:

‒ Gospodine predsedniče, ekselencije, dame i gospodo… Veoma sam Vam zahvalna, gospodine predsedniče, kao i Vašim sugrađanima, što mi dodeljujete zlatnu Spomen-plaketu grada Beograda. Moje zadovoljstvo što primam ovaj dar utoliko je veće što sam uverena da je to znak poštovanja koje gajite prema narodu moje zemlje. Njemu su poznate surove i opasne teškoće rata i sa simpatijama se divi nesalomivom duhu vaših građana. Opasnosti i teškoće koje su zajedno podnosili u prošlosti su, srećom, prošle, ali postoje drugi problemi koji su nam zajednički. Gradovi širom sveta razvijali su se ogromnom brzinom i svi se suočavamo sa iskušenjima urbanog razvoja u svim oblicima, piše portal „HELLO!“

Pročitajte: Oglasio se novi vladar Velike Britanije – Prvo obraćanje kralja Čarlsa posle majčine smrti

Foto: Printscreen

– Tu nije u pitanju samo rešavanje problema porasta stanovništva; mi treba da pronađemo način kako da osiguramo da razvoj stambene izgradnje i industrije stvori bazu za usklađene ljudske zajednice. Pored ovih i drugih nastojanja ka humaniziranju naše materijalne civilizacije, postoje brojne prilike da učimo jedni od drugih – navela je Elizabeta i dodala da su glavni grad Srbije svojevremeno obišli i njeni roditelji, kralj Džordž i kraljica Elizabeta.

Pročitajte: Neće unukovoj sreći da staje na put – Kraljica Elizabeta dala blagoslov za brak princu Hariju?

Foto: Guliver Getty Images

‒ Nešto pre pedeset godina, moj otac i majka bili su u mogućnosti da posete Beograd i zato sam naročito srećna što se danas nalazim ovde sa suprugom i ćerkom. Mi vam svi najtoplije zahvaljujemo na vašem gostoprimstvu i želimo građanima Beograda sve veću sreću i napredak u budućnosti.

Pročitajte: Voditelji radija koji su se lažno predstavljali kao kraljica Elizabeta i princ Čarls skinuti sa programa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)

Podsećanja radi, u utorak, u popodnevnim časovima, kovčeg će krenuti put Londona, najpre do Bakingemske palate, a onda i do Vestminsterske opatije, gde će biti izložen pet dana, sve do sahrane, zakazane za ponedeljak, 19. septembar u Vindzoru. Kraljica Elizabeta preminula je u četvrtak, 08. septembra…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Queen Elizabeth II (@royalty.crown_)


Najnovije na portalu Lepota&Zdravlje

AUTOR: SVET

IZVOR: Hello!

FOTO: Guliver Getty Images