Saveti za podmlađivanje
Svet

6 јула, 2023 16:45

By

Prirodni saveznici koji će vam pomoći da se podmladite: Koža će vam biti mekana i zategnuta kao u dvadesetima

Saveti za podmlađivanje – par lakih i jednostavnih trikova

Ključ je zapravo u antioksidansima, koji se skrivaju u voću i povrću koje bi trebalo uvrstiti u ishranu… Ćelijama treba kiseonik za pokretanje hemijskih reakcija koje održavaju život. Zbog toga dišemo. Ali, dok dišemo, oslobađaju se slobodni radikali, jedinjenja koja napadaju proteine, ćelijske opne i genetski materijal. Da bi se poništilo dejstvo slobodnih radikala, telo luči antioksidantne enzime. Međutim, ako su imune sposobnosti oslabljene, dolazi do oksidativnog stresa, koji uvećava rizik od razvoja bolesti vezanih za starenje, kao što su staračka demencija i arterioskleroza, ali i drugih oboljenja poput dijabetesa i kancera. Srećom, postoje namirnice bogate antioksidansima koje staju na put oksidativnom stresu.

Pročitajte: Preporodite stopala – Top 3 jednostavne vežbice koje zaista funkcionišu

Saveti za podmlađivanje

Pexels

NISU SVI EFIKASNI
Nisu svi antioksidansi efikasni. Neophodno je još istraživanja da bi se videlo kako neki od njih deluju. Na primer, neke supstance koje se u laboratorijskim uslovima pokažu kao jaki saveznici u borbi protiv oksidativnog stresa, u ljudskim crevima se potpuno raspadnu ne podižući ukupan nivo antioksidanasa u krvi. U nastavku vam donosimo spisak antioksidanasa koji su se pokazali kao delotvorni – svi su dostupni i u obliku suplemenata, ali najbolje je da ih unosite u organizam kroz uravnoteženu ishranu, budući da vam uzimanje suplemenata bez konsultacije sa lekarom ili nutricionistom definitivno može doneti više štete nego koristi. A evo najmoćnijih saveznika u očuvanju zdravlja, mladosti i lepote.

VITAMIN E

Štiti ćelijske opne i sprečava oksidaciju lošeg holesterola, koja slabi kompletan kardiovaskularni sistem.

IZVORI: ekstradevičanska biljna ulja (suncokretovo, susamovo, sojino, maslinovo), avokado, koštunjavo voće i semenke.

Pročitajte: Kolabirali ste i nemate pojma šta vam se dešava – TOP 5 saveznika koji vam mogu pomoći u borbi s niskim pritiskom

Saveti za podmlađivanje

Pixabay

VITAMIN C

Smatra se prvom linijom odbrane od bolesti. Pored toga što jača imunološki sistem, neophodan je za proizvodnju kolagena, koji nam je potreban za zdravlje kostiju, hrskavica, tetiva i ligamenata, a ulazi i u sastav kože.

IZVORI: citrusno voće, kivi, -papaja, crvene paprike.

VITAMIN A

Radi se o karotenoidu koji jača imuni sistem i štiti ćelijske opne. Pored toga, čuva vid, usporava starenje, smanjuje rizik od osteoporoze

IZVORI: batat (slatki krompir), mango, šargarepa i kajsije.

Pročitajte: Zbog alergije kvalitet života vam je potpuno uništen – Top 4 moćna pomoćnika u borbi protiv kijanja i svraba

Saveti za podmlađivanje

Pexels

LIKOPEN
Preporučuje se kao zaštitnik od srčanih oboljenja i nekih oblika kancera, naročito kancera prostate.

IZVORI: paradajz, crno grožđe, lubenica, papaja. Inače, likopen se oslobađa kuvanjem, pa je zato kuvani paradajz mnogo bolji izbor od svežeg.

LUTEIN I ZEAKSANTIN
Ova dva karotenoida deluju poput štita za retinu, što znači da su značajni u prevenciji katarakte i degeneracije makule.

IZVORI: spanać, kelj, karfiol.

INDOLI I SULFURANI
Sprečavaju razvoj tumora i u dovoljnim dozama štite od infarkta i rađanja s poremećajima nervnog sistema.

IZVORI: kupusnjače (kupus, karfiol, brokoli, repa, potočarka)

Pročitajte: Zbogom osteoporozo – Četiri top saveta kako da sačuvate zdravlje kostiju i osećate se mlađim

Saveti za podmlađivanje

Pexels

KVERCETIN
Deluje preventivno protiv kancera dojke, kože, jajnika, pluća i bešike. Takođe umanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, štiti od alergija i ublažava simptome astme.

IZVORI: jabuka (nemojte je ljuštiti), brokoli, trešnja, grožđe, crveni kupus i crni luk.

EGCG
Ovo je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanasa, koji je najpoznatiji po tome što je delotvoran u prevenciji karcinoma, ali i usporavanju njegovog razvoja ukoliko je dijagnoza već postavljena.

IZVORI: zeleni čaj

Pročitajte: Budite zdravi i u top formi – Ultimativni saveti kako da napravite teratanu kod kuće i vežbate u svako doba dana

Saveti za podmlađivanje

Pixabay

KURKUMIN
Sprovode se naučna istraživanja o dejtsvu kurkumina u lečenju od multiplog mijeloma, raka pankreasa i debelog creva, psorijaze i Alchajmerove bolesti. Takođe, kurkumin je odličan i u terapiji upalnih procesa i može se koristiti svakog dana.

IZVORI: kurkuma, ali i indijska začinska mešavina poznata kao kari. Inače, da bi se postigao najbolji rezultat, kurkumu treba unositi zajedno s crnim biberom i maslinovim uljem, jer se tako apsorpcija kurkumina pospešuje i do 20 puta.

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna žena

FOTO: Pexels