Jelena Karleuša o Zvezdama Granda svet portal svet
Svet

February 6, 2024 19:35

By

U Zvezdama Granda više ništa neće biti isto: Jedan član žirija ozbiljno udario na Cecu, optužio je da laže, ali to nije sve

Ceca i Mili ponovo u sukob, sudski spor još nije gotov

Ceca Ražnatović i Aleksandar Milić Mili bili su dugogodišnji saradnici iza kojih je niz hitova i uspešnih albuma. Međutim, u jednom trenutko između njih je došlo do poslovnih sukoba pa su zbog toga završili i na sudu. No, i pored toga Ceca i Mili su tvrdili da su oni privatno u sasvim korektnim odnosima. Ipak, posle Ražnatovićkine nedavne izjave u emisiji “Premijera – Vikend specijal”, oglasio se Milijev advokat Milan Jakšić, koji je folk divu optužio da laže.

Ceca i Mili svet portal svet

Ata images

Naime, Ceca je izjavila da je sudski postupak, koji vođen zbog toga što je ona shvatila da se Mili upisao kao vlasnik fonograma svih albuma koje je radio sa pevačicom, iako je dogovor bio potpuno drugačiji, između nje i Milija završen, i to u njenu korist.

Pročitajte  Ceca i Mili – Sad je stvarno kraj, kompozitor otkrio da je i ovo do sada bilo previše 

– To se sada sve sređuje, i Jutjub kanali se sređuju i moj kanal se sređuje. Neke pesme su povučene dok se neke stvari ne raščiste, sa Milijem sam na sudu baš zbog tih fonograma, zato što je dogovor bio da budu 50-50, on je uzeo na sebe svih 100 posto. Sada je to sud dodelio da bude 50-50 kako je i trebalo da bude. Ja moram da kažem mojoj publici da nije stvar do nesređenosti kanala, sve su pesme tu, ali moraju stvari da se poštuju i da se stavi sve na svoje mesto – rekla je u “Premijeri” Ceca.

Ceca i Mili još nisu završili sa suđenjem

Međutim, kompozitorov advokat tvrdi da su Ceca i Mili i dalje na sudu.

– Povodom neistinitih i neosnovanih novinskih natpisa koji su se pojavili u vezi sudskog spora između, mojih klijenata, društva Miligram music doo i Aleksandra Milića sa jedne strane i društva Ceca Music doo sa druge strane, želim da upoznam javnost sa realnim činjeničnim stanjem kako javnost ne bi bila dovedena u zabludu.

Ceca i Mili svet portal svet

Ata images

– Pre svega želim da obavestim javnost da sudski spor oko vlasništva na snimcima nije završen pa isti niko nije dobio ni izgubio, kako je to netačno plasirano u pojedinim medijima. Da vlasnik Jutjub kanala Svetlana Ceca Raznatović nije nikada ništa platio za pravljenje tih snimaka utvrdio je i sudski veštak u predmetnoj parnici – navodi advokat Jaksšić u svom dopisu.

Pročitajte Nema pomirenja – Mili u lice sasuo Ceci ono što niko nije smeo, a ona ga ponizila

– Moj klijent je sam platio i organizovao proizvodnju tih snimaka i bio njihov većinski autor. Te pesme postigle su veliki uspeh, a onda je 2015. godine društvo Ceca music doo odlučilo da te pesme eksploatiše na Jutjub kanalu Svetlana Ceca Raznatović, bez ikakve dozvole autora, vlasnika snimaka i izdavača, a kompletan prihod, od Jutjuba. i digitalnih platformi, zadrži za sebe, što je u suprotnosti sa zakonom i poslovnom praksom u diskografiji. U pitanju je šestocifrena ili sedmocifrena brojka u evrima. Na Jutjub kanalu Svetlana Ceca Raznatović nalazi se i eksploatiše oko 1.300 klipova od kojih je oko 1.000 nelegalnih jer vlasnik kanala, društvo Ceca music doo, nije imalo dozvolu vlasnika snimaka i autora za tu eksploataciju.

Ceca i Mili svet portal svet

Rajko Ristić

Od tog broja za oko 800 klipova vlasnik kanala nije imao saglasnost mojih klijenata, Aleksandra Milića, koji je većinski autor (75% na 10 albuma) i društva Miligram Music doo, vlasnika snimaka. Na pokušaje mojih klijenata da se izvrši fer, na zakonu zasnovana, podela tih prihoda, Ceca music doo i Ceca lično ne odgovaraju i ne žele da se to podeli. Time su grubo povređena prava ne samo mojih klijenata već i 8 drugih autora koji su stvorili tu karijeru kao što su Doca Ivanković (4 albuma), Ljiljana Jorgovanović i mnogi drugi. S obzirom da je u pitanju neovlašćeno korišćenje autorskih dela i snimaka, postoji mogućnost da su tim radnjama ostvareni elementi bića krivičnih dela protiv intelektualne svojine, koja propisuje naš Krivični zakonik – kaže Jakšić, a prenosi Kurir.

Pročitajte Mili se ponovo zamerio Ceci – Evo šta je sad razlog sukoba

– Jutjub kanal Svetlana Ceca Raznatović i digitalna distribucija koju na digitalnim platformama vrši društvo Ceca music doo, verovatno predstavljaju najveću nelegalnu distribuciju muzičkih sadržaja u istoriji naše diskografije, kojom je ostvarena ogromna protivpravna imovinska korist. Ovakvo postupanje nepojmljivo je u civilizovanom svetu. Moji klijenti, i drugi autori, godinama pokušavaju da se dogovore u najboljoj nameri kako se ne bi ukidao youtube kanal Svetlana Ceca Raznatović i digitalna distribucija koju na digitalnim platformama vrši društvo Ceca music doo ali bez odgovora i želje za civilizovanim rešenjem. Niko tu nije neraspoložen prema Ceci, svi samo traže svoja prava propisana našim zakonom.

Ceca i Mili svet portal svet

Antonio Ahel/ATAImages

– Po dogovoru koji se pominje u medijima da se prihod od izdavaštva deli u procentu 50% : 50%, moj klijent je društvu Ceca music doo u periodu 2004. – 2015. godine isplatio skoro milion evra, za šta postoji uredna poslovna dokumentacija, a Ceca music mom klijentu od prihoda ostvarenog od youtube kanala Svetlana Ceca Raznatović i digitalne distribucije mom klijentu, društvu Miligram music doo, nije platila ni dinara. U tom smislu, netačno je da je moj klijent uradio nešto suprotno dogovoru, već je dogovor između Cece i Milija grubo prekršen sa njene strane u više navrata, što je prouzrokovalo ovakvu situaciju i sudske sporove – rekao je advokat.

Da li će se Cecin i Milijev odnos u Zvezdama Granda promeniti, ostaje nam da vidimo.

AUTOR: SVET

IZVOR: KURIR

FOTO: ATA IMAGES