Lepa-brena
Scandal

6 Marta, 2021 18:00

Ovo niko ne zna! Balašević je MNOGO POMOGAO Lepoj Breni!

Kada je vest da je preminuo Đorđe Balašević zvanično potvrđena, među prvima se od njega oprostila Lepa Brena. A kako SCANDAL! saznaje, Brena nije odala počast Đoletu tek tako. Naime, Balašević je u periodu kada se raspala bivša Jugoslavija i te kako pomogao Breni i zapravo u neku ruku spasao njenu karijeru.

Đole pomogao Breni

Brena je bila ikona osamdesetih, ona je muza bivše Juge jer su je voleli svi od Vardara do Triglava. A onda je usledilo cepanje te velike zemlje i preko noći se sve promenilo – objašnjava nam izvor i nastavlja:

Lepa brena šubara

Pesme kao što su Robinja sam tvoja, Sitnije, cile, sitnije, Čačak i slične bile su specifične za period pre kraha države. Nekako su te Brenine pesme značile bratstvo i jedinstvo, a toga, nažalost, više nije bilo. Publika je htela nešto novo, a Breni nije bilo lako da prihvati činjenicu da to više nije ona zemlja i onaj složni narod koji je obožava. Malo je falilo da odustane od karijere i povuče se da radi s one strane kamera, međutim, jedan nastup u okviru čuvene emisije Muzički tobogan sa Đoletom Balaševićem učinio je čudo. To se desilo krajem osamdesetih, tačnije 1989, baš pred dolazak mračnih devedesetih – priča nam izvor i dodaje:

Tada su Brena i Đole izveli jedan bećarac, vrsta pesme iz Slavonije koja se primila dosta u Vojvodini i koja je tematski ili satirična, ili smešna, ili pak lascivna. U svakom slučaju, to je bila vrsta narodne pesme koja je Breni legla, a kako tada dugo nije imala hit, zapravo se sa Đoletom u neku ruku vratila na velika vrata i onda se i ohrabrila. Narod je preko noći poludeo za tom izvedbom, po svim kafanama samo se ta verzija slušala, i na svim radio stanicama, a Brena je gostovala na raznim televizijama i nastavila je da peva uživo taj fazon pesama. Desio se totalni preokret jer narod nije navikao da čuje Brenu u tom fazonu i svi su bili očarani posle svega što je izvela u karijeri. I Boba je obožavao to Brenino izvođenje bećarca, neki se zezaju da joj je ta pesma bila talisman pravi, jer ubrzo posle toga Boba ju je i zaprosio pa su se 1991 godine i venčali, baš mu je bilo drago što ona i tu muziku želi da stvara i peva i stalno ju je terao da mu peva taj fazon pesama .Ubrzo posle toga sve je počelo da dolazi na svoje. Iako su mnogi mislili da će Brena ostati neudata,  venčala se sa Bobom i dobili su Stefana, Brena je zatim bila na pauzi, ali je u isto vreme sa Popovićem pokrenula Zam, kasnije i Grand, pa se može reći da joj je od bećarca sa Balaševićem započela po drugi put vrtoglava karijera koja je 90-ih mogla da ode u propast – završava naš izvor.

Brena je povodom vesti da je Đole izgubio bitku s koronom kratko poručila da smo ostali bez velikog pesnika.

– Otišao je još jedan veliki pravi pesnik, čovek koji je pevao o ljubavi i životu na nama blizak način, veoma originalan i jedinstven, čovek koga smo voleli jer je bio dostojanstven. Ostavio je iza sebe neizbrisiv trag u umetnosti. Neka mu je večna slava – rekla je Brena.

 

AUTOR: MARJAN KAMENOVIĆ/SCANDAL

FOTO: IVAN VUČIĆEVIĆ/SCANDAL