Đorđe Balašević umro
Svet

February 19, 2024 17:00

By

Tri godine nakon smrti otkriveni detalji oproštajnog pisma, Balašević upozorio porodicu na ove ljude

Đorđe Balašević umro je na današnji dan 2021. godine posle kratke borbe s koronavirusom

Najpoznatiji i najcenjeniji kantautor Đorđe Balašević iza sebe je ostavio velika dela, neutešnu porodicu i – oproštajno pismo. Prvi put posle Đoletovog odlaska, u emisiji kod Tanje Peternek Aleksić, članovi porodice govorili su o pismu koje im je ostavio, sa uputstvima šta da rade kada njega više ne bude. Beba je istakla da za to ima saglasnost „upravnog odbora“, odnosno ostatka porodice. Đorđe Balašević umro ali ne i nejgovi stihovi.

Đorđe Balašević umro

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Đorđe Balašević umro a o njegovom oproštajnom pismu tek sada isplivala istina 

‒ To je naša stvar o kojoj smo izabrali da ne govorimo, ali mislim da je dobar trenutak da ispričam.

Pročitajte Porodica ostala nema pred odlukom Dragane Mirković – Sada je svemu došao kraj

‒ Pošto je tata na život gledao s tako puno humora, gde te u jednoj rečenici rasplače, a u drugoj te nasmeje isto do suza, on je pretprošlog novembra, koga smo se svi strašno bojali zbog „Drvene pesme“ („snio sam sanduk, crni, srebrom okovan, novembar, izmaglica i kvartet dragih lica, maleni čun nasred luke pokisle da me u večnost otisne…“), napisao jedno pismo, mejl, svima nama. Đorđe Balašević umro ali ga drugi i danas spominju po dobru…

Đorđe Balašević umro

Ata images

‒ Bez obzira na to što smo se viđali svaki dan, družili i čuli telefonom, mislim da je pretpostavljao da je ovo nešto bolje što treba da nam ostavi zapisano. I strašno me je nerviralo kad je to napisao, jer je zvučalo kao nešto šta bi svi mi trebalo da radimo kad on više ne bude tu.

Pročitajte Balaševići bez pomena i ove godine, razlog otkrila ćerka – Gotovo je uvredljivo obeležavati

Bio je novembar i 2019. godine kada je Đole zabrinuo ne samo porodicu već čitavu javnost. Pred koncert u Kragujevcu doživeo je infarkt.

‒ Ugrađeni su mu stentovi, oporavio se, i već u januaru, na Bogojavljensku noć, održao tradicionalni koncert u Novom Sadu. Poslednji u rodnom gradu, ispostavilo se kasnije.

Đorđe Balašević umro

Ata images

Vratimo se emisiji. Beba je ocu odgovorila da ne želi da čita pomenuto pismo. Ali, Đole ju je odmah smirio: „Ne, ne, ne mislim ja još nigde da idem, nego da imate vi to…“

‒ To nije bio spisak zahteva, jer on nije bio čovek koji je bilo šta zahtevao, to je nešto kao Kiplingova pesma „Ako“ ‒ objasnila je Beba.

Pročitajte Tuga i radost u istom danu – Olja Balašević na Đoletov rođendan otkrila detalje poruke koju je ostavio

‒ Nije pisano u stihu, ali je za mene sigurno jedna od najlepših stvari koje je ikad napisao i koja nikada neće biti objavljena, jer je to između njega i nas.

Đorđe Balašević umro

Bojan Vuković

Đorđe Balašević umro a nakon tri godine isplivali detalji oproštajnog pisma 

‒ On je u tom pismu, pored svih ostalih stvari na koje nas upućuje, rekao kako da se odnosimo prema njegovom autorstvu, prema onom što će nas dočekati kad izmile miševi iz boce, kad se pojave badavani da mudruju, a i prema ovome što se baš ovih dana dešava ‒ plotunu bljuvotina na porodicu.

‒ I na to nas je pripremio. Neću citirati nijednu njegovu rečenicu, ali i to je rekao.

‒ Mi samo sprovodimo ono što je želeo čovek koji je nama u životu ispunio sve želje, mi njemu sad ispunjavamo, kao što smo i dok je bio tu.

Đorđe Balašević umro je ali njegove pesme živeće večno…

AUTOR: SVET

IZVOR: Espreso

FOTO: Ivan Vučićević