Egipat kocke
Svet

November 19, 2023 11:45

By

Lešnici i bela čokolada, spoj ukusa koji oduševljava: Ovaj recept za Egipat kocke morate probati

Egipat kocke – Lagani kolač s ukusom pečenih lešnika i bele čokolade

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 2×20 min.

Sastojci:
* 8 belanaca
* 8 kašika šećera
* 2 kašike brašna
* 12 kašika pečenih mlevenih lešnika
* 10 g praška za pecivo

Za fil I:
* 8 žumanaca
* 8 kašika šećera
* 8 kašika brašna
* 1 l mleka
* 100 g bele čokolade
* 150 g putera

Za fil II:
* 500 ml slatke pavlake
* 100 g kisele pavlake
* 120 g šećera u prahu
* 100 g mlevenog pečenog lešnika

Egipat kocke

Ženja Aćimović

Priprema:

1. Za pripremu jedne kore umutiti 4 belanceta u čvrst šam postepeno dodajući 4 kašike šećera. Posebno sjediniti 1 kašiku brašna sa 6 kašika mlevenih lešnika i 5 g praška za pecivo, pa varjačom umešati u šam.

2. Kalup dimenzija 25×35 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rernina 180°C oko 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

3. Za pripremu prvog fila umutiti žumanca sa brašnom, šećerom i 200 ml mleka. Preostalo mleko sipati u šerpicu i kuvati dok ne proključa. Sipati u njega smesu od žumanaca i nadalje kuvati dok se ne zgusne. U vruć krem dodati belu čokoladu.

4. Ohlađeni krem sjediniti s omekšanim puterom i izmiksati.

5. Za pripremu drugog fila umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu i kiselom pavlakom.

6. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je 1/2 fila od vanile, posuti 1/2 mlevenih lešnika i naneti 1/2 drugog fila. Postupak filovanja ponoviti još jednom. Kolač ostaviti da se stegne.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs
A na kioscima možete pronaći najnoviji broj Bakine kujne! Kupite, čuvajte, kuvajte, jer tu smo zbog vas!

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović