Torta sa belom čokoladom i malinama svet portal
Svet

February 4, 2024 11:45

By

Osvežavajuća, lagana, topi se u ustima: Kombinacija vanile, bele čokolade i malina je pun pogodak za sve sladokusce

Torta sa belom čokoladom i malinama – Osvežavajuća torta sa čokoladom i bobičastim voćem

Posetite poznati domaći kulinarski sajt Bakina kujna te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 120 min.
pečenje: 2×20 min.

Sastojci:
Za kore:
* 9 belanaca
* 12 kašika šećera
* 3 kašike mlevenih badema
* 3 kašike brašna

Za fil:
* 500 ml mleka
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 250 g putera
* 100 g bele čokolade
* 140 g šećera
* 75 g mlevenog keksa
* 75 g mlevenih badema

Ostali sastojci:
* 500 ml slatke pavlake
* 200 g malina
* 50 g bele čokolade
* 1 kašika ulja

Torta sa belom čokoladom i malinama svet portal

Ženja Aćimović

Priprema:

1. Za pripremu jedne kore umutiti 3 belanceta u čvrst šam postepeno dodajući 4 kašike šećera. Posebno sjediniti 1 kašiku mlevenih badema sa 1 kašikom brašna i varjačom umešati u šam.

2. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i preručiti u njega smesu za koru. Poravnati je kašikom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

3. Za pripremu fila u šerpu sipati 350 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding od vanile, smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.

4. U vruć puding dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.

5. U ohlađeni krem dodati omekšani puter i izmiksati. Na kraju umešati mlevene bademe i keks.

6. Izdvojiti 250 ml slatke pavlake i umutiti u šlag. U kalup za tortu vratiti prvu koru, premazati je trećinom fila, naneti preko njega polovinu šlaga i odozgo utisnuti trećinu malina. Postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti trećom korom. Tortu ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne.

7. Izvaditi je iz kalupa, te celu tortu premazati ostatkom fila. Preostalu slatku pavlaku umutiti u šlag i njome premazati tortu. Ukrasiti je malinama i glazurom od bele čokolade (čokoladu otopiti s malo ulja).

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs
A na kioscima možete pronaći najnoviji broj Bakine kujne! Kupite, čuvajte, kuvajte, jer tu smo zbog vas!

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Ženja Aćimović