Novak Đoković rastanak
Svet

September 15, 2023 07:30

By

Ishrana zbog koje je Novak Đoković spreman, jak i zdrav: Košta samo 300 dinara i ima je u svakoj prodavnici

Ishrana Novaka Đokovića donosi snagu i spremnost

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković osvojio je US Open i tako postao jedini u istoriji koji je osvojio 24 grend slem titule.

Ishrana Novaka Đokovića

Ata images

Za Đokovića mnogi kažu da je nadčovek, a da je sa ove planeta, ipak su ga odale suze i veliko srce koje je pokazao na dočeku U Beogradu sa košarkašima i basketašima. Novak Đoković u jednom svom intervjuu progovorio je o specifičnoj ishrani koju praktikuje u pauzama meča.

Banane, urme i voda, ja stvarno ne shvatam, svaki meč isto, dogovorimo se, a oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka, čoveče. Onda nađem krušku, nema urme. Pa mi donose neke magnete, ma, svašta nešto – nasmejao je Nole tada okupljene novinare prenosi Blic.

Ishrana Novaka Đokovića

Urme, koje u prodavnici koštaju oko 300 dinara imaju prilično impresivne zdravstvene prednosti. Pored mnoštva vitamina i minerala, bogate su antioksidantima, potpomažu zdravlje organa za varenje, štite mozak i srce, podižu nivo energije i kondicije. Tri urme sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata sa oko pet grama vlakana, gram proteina i nemaju masti. Ova količina obezbeđuje i manje količine širokog spektra hranljivih materija, uključujući vitamine B, vitamin K, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i mangan, piše HELLO!.

Ishrana Novaka Đokovića

Getty images

Magnezijum je važan mineral za ljudsko telo i mozak. On reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Takođe je ključan za sintezu proteina u telu.

Bakar, kog takođe ima u urmama, pomaže da vaše telo dobije dovoljno gvožđa. Zajedno sa magnezijumom omogućava telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže da kosti ostanu zdrave, piše Azra.ba.

Ishrana Novaka Đokovića

Clive Brunskill/Getty Images

Pored ovog supervoća, Novak Đoković konzumira i banane, koje sadrže tri prirodna šećera – saharozu, fruktozu i glukozu – i u kombinaciji sa vlaknima savršene su za trenutno povećanje energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dve banane dnevno osigurava dovoljno energije za naporni trening od devedeset minuta.

AUTOR: SVET

IZVOR: BLIC

FOTO: GETTY images