Ishrana Novaka Đokovića svet portal
Svet

December 9, 2023 10:15

By

Ova namirnica daje energiju i jača imunitet, a obavezna je u ishrani Novaka Đokovića

Ishrana Novaka Đokovića daje potrebnu energiju i snagu

Novak Đoković i njegovi fenomenalni rezultati u tenisu se često objašnjavaju ne samo kontinuiranim treninzima, disciplinom i talentom već i pažnjom koju teniser usmerava prema svom zdravlju i balansiranoj i posebnoj ishrani. Iako je teniser više puta odbio da se izjasni kao vegeterijanac ili vegan, ishrana Novaka Đokovića se, između ostalog, sastoji od mnoštva namirnica koje ne sadrže šećer, meso, jaja, a daju potrebnu energiju. Jedna od tih namirnica je i spirulina.

Ishrana Novaka Đokovića svet portal

Getty images

Ishrana Novaka Đokovića jača imunitet

Spirulina je alga koja podiže imunitet, čisti organizam, popravlja krvnu sliku i ima blagotvoran uticaj na ceo organizam. Ova mala, modrozelena alga je jedan od najstarijih stanovnika naše planete, a mnogi drevni narodi su je koriti za lečenje i jačanje organizma. U nekim delovima sveta je poznata pod nazivom “zelena krv” jer ima izuzetnu sposobnost da čisti organizam od teških metala, podiže energiju i popravlja krvnu sliku.

Pročitajte Novak i Jelena obožavaju ove kolače bez brašna i šećera. I mi imamo recept za njih!

Ishrana Novaka Đokovića sastoji se od brojnih namirnica koje su bogate vitaminima, a spirulina je poznata kao najbolji izvor beta karotena jer u sebi ima čak 10 puta više beta karotena od šargarepe, a uz to je i kompletan protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih masnih kiselina. Jedna dnevna doza spiruline u prahu sadrži više gvožđa nego dve šolje spanaća.

Ishrana Novaka Đokovića svet portal

Pexels

Ishrana Novaka Đokovića – Spirulina kao važan element

Ova alga sadrži zeaksantin, snažan antioksidans koji je blagotvoran za nervni sistem i oči. Delotvorna je i kod trovanja teškim metalima zato što ih vezuje, a zatim potpomaže njihovo izbacivanje iz tela. Efikasna je i protiv štetnog zračenja.

Spirulina olakšava borbu s viškom kilograma, jer brzo stvara osećaj sitosti i potpomaže u mršavljenju. Sručnjaci upozoravaju da se dijeta ne sme bazirati isključivo na spirulini, jer takav režim nije zdrav i ne daje dugoročne rezultate.

Pročitajte Istina o Novakovom doping testu izašla na videlo – Zvanično saopštenje rastužilo mnoge

Kao prava proteinska bomba, ova alga je idealna za vegetarijance i vegane jer ima više proteina od mesa. Nutricionisti je posebno preporučuju sportistima, pa onda i nije čudno što ishrana Novaka Đokovića uključuje spirulinu, koja je kako je i sam teniser jednom prilikom rekao, važan element njegove ishrane.

– “Moje telo je izloženo raznim izazovima tokom celog dana – mentalnim, fizičkim, čestoj promeni sredine. Važno je da mu pomognem da to iznese na najbolji način. Zato dan započinjem spremanjem obroka koji obiluje hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, antioksidansima. Spirulina je jako važan element u mojoj ishrani” – izjavio je Novak jednom prilikom za Blic.

Ishrana Novaka Đokovića svet portal

ata images

AUTOR: SVET

FOTO: Ata images, Getty images, Instagram