

Vaš omiljeni kolač po receptu Jelene Gavrilović: Samo jedan sastojak daje poseban šmek (recept)
Recept Jelene Gavrilović za tiramisu je fantazija
Naša glumica priznaje da nije neko ko voli da porvodi dosta vremena u kuhinji, ali kada nešto pravi, trudi se da bude izuzetno ukusno. Preferira jednostavne recepte, a ovo je recept Jelene Gavrilović koji obožava…

ATA images
Recept Jelene Gavrilović donosi magiju
Recept Jelene Gavrilović priprema se vrlo jednostavno i svaki put joj ispadne savršeno jer uvek ulaže mnogo ljubavi i elana. Inače, tiramisu je čuveni italijanski kolač. Sama reč “Tiramisu” u prevodu sa italijanskog značila bi “podigni me”. Ovaj kolač poznat je u svetu i pod nazivima Tuscan Trifle i Zuppa Inglese.
Pročitajte Još recepata poznatih pogledajte OVDE
Sastojci:
125 grama šećera u prahu
2 jaja ( možda treba dodati još jedno zbog boje)
450 grama maskarpone sira
par kapi limunovog soka

Guliver Getty Images
200 ml slatke pavlake za kuvanje
piškote
kafa
malo ruma
Pročitajte Ljubitelji slatkog biće oduševljeni – Vesna Dedić je prava majstorica za poslastice, recept za sober je izvanredan
Priprema:
U jednoj činiji najpre umutite mikserom žumance sa šećerom u prahu. Dodajte maskarpone sir, pa mutite, te dodajte 200 ml slatke pavlake. U drugu činiju umutite belanca sa šećerom i dodajte par kapi limuna. Sve mutite dok smesa ne postane homogena. Piškote umačite u kafu u koju možete dodati malo ruma. Ređajte fil, prvo piškote pa opet fil – piškote.

Guliver Getty Images
Recept Jelene Gavrilović je savršen a evo i nekoliko zanimljivosti o samom kolaču
Tradicionalni tiramisu je dezert koji podseća na puding – obično se sastoji od patišpanja ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir mascarpone.
Pročitajte Šubarice kakve do sada niste probali – idealan recept za sve sladokusce
Evo i zanimljivih teorija o istoriji ove poslastice. Dezert sličan tiramisuu napravljen je prvi put u Sijeni koja se nalazi u regionu Toskana, u Italiji. Kolač je napravljen u čast posjete velikog vojvode Kosima Medičija Trećeg. Zbog tog događaja, Tiramisu je nazvan Zuppa del duca, što u prevodu znači “vojvodina supa”. Pošto mu se mnogo dopao kolač, vojvoda je ponio u Firencu recept za njegovu izradu. U devetnaestom vijeku tiramisu je postao ekstremno popularan kod engleskih intelektualaca i umjetnika koji su živjeli u Firenci. Na taj način je doputovao u Englesku, gdje je njegova popularnost još više porasla.