Rum punč štanglice
bakina kujna

September 24, 2022 13:45

By

Rum punč štanglice – idealan dezert za sve vrste prilika

Rum punč štanglice – dezert za sve vrste prilika

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Rum punč štanglice – meki i sočni kolačići s ukusom ruma i džema

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
mirovanje: 2 sata

Sastojci:

Za prvu i drugu koru:
* 6 jaja
* 100 g šećera
* 120 g brašna
* 100 g otopljenog putera
* 1 ravna kašičica praška za pecivo

Za treću koru:
* 3 jajeta
* 50 g šećera
* 60 g brašna
* 50 g otopljenog putera
* pola kašičice praška za pecivo
Za fil:
* 120 g putera
* 80 g šećera u prahu
* 2 kašike kakao praha
* 4 kašike ruma
* 200 g džema od šumskog voća ili višanja
Za glazuru:
* 1 belance
* 200 g šećera u prahu
* 1 kašika ruma
* nekoliko kapi ekstrakta maline

Pročitajte: Knedle sa šljivama – provereni recept za omiljeni tradicionalni slatkiš s voćem

Rum punč štanglice

Foto: Svetlana Belić

Priprema:
1. Za pripremu prve i druge kore umutiti belanca u čvrst šam postepeno
dodajući šećer. Dodati žumanca i otopljeni puter, pa na kraju umešati
brašna pomešano s praškom za pecivo. Smesu sipati u veliki pleh od rerne
obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20
minuta. Pečenu koru ohladiti i preseći napola da bi se dobile dve kore.
2. Na isti način od pripremljenog materijala ispeći treću koru. Kad se kora
ohladi, iseći je na manje komade, poprskati rumom i promešati.
3. Za pripremu fila umutiti puter sa šećerom u prahu, dodati kakao i sve
izmešati s izmrvljenim biskvitom. Ubaciti nekoliko kašika džema i sjedniti
sastojke.
4. Prvu koru premazati sa dve kašike džema. Preko kore rasporediti
pripremljeni fil i poravnati ga. Premazati ga džemom, pa odozgo staviti
drugu koru i blago je pritisnuti. Kolač ostaviti da se ohladi.
5. Za pripremu glazure umutiti belance sa šećerom u prahu, dodati kašiku
ruma i nekoliko kapi ekstrakta. Smesu preliti preko ohlađenog kolača.
Kolač iseći na štangle kad se glazura sasvim stegne.

Rum punč štanglice – idealan recept za dezert za sve vrste prilika.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

 

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić