svet

September 2, 2014 18:00

By

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Janoš Mesaroš: Paprikaš je najukusnije jelo na svetu

 Janos-Mesaros1

Druga “Food Talk” konferencija održaće se u petak, 5. septembra, na Salašu 137. Celog tog dana će hrana „govoriti“ onako kako samo ona ume, a o njoj će govoriti ljudi koji je vole i umeju da u njoj uživaju.

Kad je o toj vrsti uživanja reč, ne možete a da odmah ne pomislite na našeg poznatog slikara Janoša Mesaroša, koji će učestvovati u panelu „Doručak na travi“. Svi koji ga dobro poznaju, kažu da se kraj šporeta oseća podjednako dobro kao pored štafelaja, a da su u pravu uverio nas je već prvom rečenicom: „Kad moja supruga uđe u kuhinju, to je kao kad slon zakorači u staklenu menažeriju. ’Zabranjeno’ joj je da zalazi u tu prostoriju. Kad bi mi neko uskratio zadovoljstvo kuvanja, postao bi moj protivnik“, kaže on.

Da li ste vi, poput mnogih učesnika Food Talk-a, kuvanje zavoleli još u detinjstvu?
– To bi zvučalo kao kliše, ali je zaista tako. U mojoj porodici je svako imao svoju ulogu, a ja sam se – dok sam bio dete – pitao zašto su meni dali da cepkam drva i ložim vatru, kad to i nije tako zanačajno. Kasnije sam shvatio da su vatra i kuvar vrlo bliski saradnici. Postalo mi je jasno da sve to utiče na kvalitet zadovoljstva koje se dešava za stolom.

Koja jela su vam najdraža?
– Pobornik sam mišljenja da treba jesti ono što je karakteristično za vaše podneblje. Šta je svojstveno meni, iz Panonske nizije? Kad izgovorite „paprikaš“, svaki gladan čovek odmah pomisli na najukusnije jelo koje postoji na svetu. Svejedno je da li je svinjski, pileći, riblji… Užasnem se kad mi kažu „treba da nabaviš neki indijski začin, jer je on neophodan za pripremu određenog indijskog jela“. Ne, dajte mi začin koji postoji na dohvat ruke i spremite jelo koje će – kad čovek sedne za sto – stvoriti najiskrenije i najveće zadovoljstvo. Za onoga, ko je jelo skuvao, nema veće radosti nego kad u tom trenutku čuje „mmmm, al’ je ovo dobro“.

Kuvate li redovno ili samo kad imate vremena ili inspiracije?
-Kuvam svakodnevno. Nervira se samo kad pitam ukućane šta žele da sutra jedemo, a oni odgovore – pa, ne znamo. Ja mislim da za svako moje jelo može da se kaže „mmmm…“.

Za tako nešto treba veliko umeće?
– Kuvanje je kao i slikarstvo. Nikada ne treba preterivati u bilo čemu. Imam običaj da kažem „ako mislite da pravite riblji paprikaš sa svinjskim papcima – u startu ste promašili“.

Muškarci mnogo češće spremaju jela, nego kolače. Da li to pravilo važi i za vas?
– Juče sam napravio predivnu pitu sa jabukama i orasima. Bila je fantastična. Sada sam u selu, ali jedva čekam da se vratim kući, da je „dokrajčim“.

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDEa sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

food talk

Autor: Life Content
Foto: galerijaslika.rs