ana bekuta
Svet

November 11, 2021 13:12

By

Ana Bekuta: „Umro je i pevač i glas i pesma, ali prvo – otac”

Komemoraciji su prisustvovali brojni poštovaoci Marinkovog rada, kao i njegove kolege sa estrade. Inače, broj ljudi zbog epidemioloških mera je ograničen.

Ana Bekuta o Marinku Rokviću

Pevači i njegove kolege uputili su mu poslednje reči na ovoj tužnoj svečanosti.

Ana Bekuta, koja je bila skrhana bolom, tokom govora istakla je da je više dobrih pevača nego očeva, pa to naglasila ispred pevanja.

Mi postajemo ponovo deca, bespomoćna, ranjena i očajna. Kao kad smo se prvi put izgubili u nekoj velikoj prodavnici ili na vašaru. Kada umre otac, to je kao da smo u toj prodavnici, izgubljeni, naš otac nas neće uzeti na ramena. Taj put moramo tražiti sami. Umro je i pevač i glas i pesma, ali prvo da kažem – otac. Svojim očima godinama sam gledala kakav otac je bio, zato je dozvoljeno da njegovi sinovi budu uplakana deca. Estrada je za mnoge sjaj, pesma i blještavilo, mi koji joj pripadamo, znamo da najčešće nije tako. To je rudnik, vaš otac je – Dario, Nikola i Marko, izlazio čistog obraza i čistih ruku, a to je gotovo nemoguće. Poznavala sam ga gotovo 40 godina, neprihvatljivo mi je da nismo negde na slavlju, život tako nepravedno i okrutno prolazi. Ako me sada gleda, bio je nesvestan divnih osobina. Beskrajno lep, duhovit, šarmantan… Provodili smo vreme na pozornici, točkovima, na sceni i van nje, zajedno smo preleteli planetu, tada 2004. godine sam ga upoznala do kraja kao čoveka. Satima smo razgovarali, bili smo porodični prijatelji kakvi se retko nađu, izgubila sam velikog druga – rekla je Bekuta.

Takođe, emotivnih trenutka se podsetio i Marinkov dugogodišnji prijatelj Radiša Urošević!

Na jednom snimanju pevali smo Marinko i ja, dogovarali smo se oko intonacije, a on je tada rekao da mu je svejedno, bio je pevačka veličina, a ljudska gromada. Gledajući njegovu porodicu, znajući kako razmišlja, drago mi je da ova porodica ostaje iza njega, ona će nastaviti njegovim putem. Marinko za mene nije umro, njegove pesme će ostati da žive kroz nas koji ćemo ih pevati, u mom repertoaru biće njegove pesme. Sve ono što je uradio, rado ćemo se toga sećati… Dopisivali smo se, govorio je: ‘Daće Bog, biće dobro’. Svako jutro i veče molio sam se da će biti dobro i da ćemo popiti još jednu rakiju – rekao je pevač Radiša Urošević i izjavio saučešće porodici.

Kompozitor Miša Mijatović je ovako govorio o Marinku!

On je bio vrhunski čovek i pevač. Marinko i ja radili smo 40 godina… Išao sam mu u posetu kada je bio u vojsci, radili smo svadbe i družili sve vreme. Ja sam imao tu sreću i privilegiju – rekao je Miša Mijatović izmeđuostalog dok je držao govor.

FOTO: RAJKO RISTIĆ