Slaba kosa
Svet

9 јула, 2023 11:15

By

Uplašeni ste kada vidite koliko vam kosa opada? Čajevi koji imate u kući vam u mnogome mogu pomoći

Slaba kosa problem je koji muči mnoge dame, evo zašto do toga dolazi

Slabljenje kose može biti posledica dve stvari – njenog lomljenja, ali i opadanja. Naravno, opadanje kose je prirodan proces (zato nalazite dlake na četki), ali samo ako govorimo o 100-120 dlaka dnevno. To se dešava zato što se rast kose može podeliti u četiri ciklusa:

Pročitajte: Muči vas artritis – Ovaj čaj će vam rešiti sve tegobe, isprobajte ga već danas (recept)

Slaba kosa

Pixabay

1. Prvi ciklus: traje od tri do šest godina i sastoji se u konstantnoj proizvodnji keratina, koji zapravo ispunjava dlaku i kosi daje čvrstinu i zdravlje.

2. Drugi ciklus: traje oko 15-20 dana i tom prilikom kosa gubi volumen, a proizvodnja keratina, moglo bi se reći, ide na pauzu.

3. Treći ciklus: tokom dva do tri meseca dolazi do opadanja s tim što se dlake drže za svoje folikule sve dok nove dlake ne budu dovoljno jake da „izguraju” te stare koje onda opadaju.

4. Četvrti ciklus: to je praktično faza rasta nove kose, koja dospeva na površinu vlasišta.

Pročitajte: Zbogom osteoporozo – Četiri top saveta kako da sačuvate zdravlje kostiju i osećate se mlađim

Slaba kosa

Pixabay

Kada se zabrinuti?

Zahvaljujući opisanim ciklusima, kosa je uvek regenerisana i zdrava. Međutim, problem nastaje kada dođe do poremećaja u prvom ciklusu, najčešće zbog stresa ili hormonskih poremećaja, što može dovesti do sledećeg:

✤ prvi ciklus se ubrzava, pa samim tim dolazi do opadanja veće količine kose;
✤ keratin koji se proizvodi nije dobrog kvaliteta, što znači da je slaba kosa,odnosno nije zdrava i jaka.

Pročitajte: Kolabirali ste i nemate pojma šta vam se dešava – TOP 5 saveznika koji vam mogu pomoći u borbi s niskim pritiskom

Slaba kosa

Pixabay

Rešenje
U apotekama možete pronaći medicinske šampone protiv opadanja kose, kao i za njeno jačanje. Takođe, pojedini biljni preparati mogu ojačati kosu, a možete ih napraviti i sami. Na primer, ako nakon klasičnog pranja kosu isperete čajem od žalfije, kamilice ili koprive, umnogome ćete doprineti njenoj jačini i zdravlju.

Najnovije na portalu Marie Claire

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna žena

FOTO: Pixabay