Težak život Radeta Jorovića
Svet

January 12, 2023 17:30

By

Mizerna cifra s kojom jedva preživljava: Rade Jorović je ceo život podredio muzici a danas je na rubu egzistencije

Težak život Radeta Jorovića o kome se tako malo zna

Kao mali slušao je izvornu muziku koju su pevali Radetov otac Ljubomir i majka Ljubinka sa prelima i poselima sa komšijama i rođacima. U to vreme bio je opsednut muzikom – pravio je sebi harmonike od hartije, crtao mikrofone, prepisivao tekstove narodnih pesama, vežbao na usnoj harmonici i pravio frule od zove.

Pročitajte: Milić Vukašinović na rubu egzistencije – Sve pare sam potrošio na alkohol i razvrat

Foto: ATA images

Najviše je voleo da peva, naročito na jednom proplanku čuvajući ovce pored reke Morave. I danas voli da ode tamo i da se natpevava sa prirodom. Kao srednjoškolac od đačke plate kupio je od jedne stare bake oko 40 godina staru harmoniku koju mu je otac kasnije u ljutini razbio, ne želeći da mu sin bude pevač i probisvet. Na odsluženju vojnog roka u Sarajevu bio je nagrađivani vojnik i najbolji vodeći glas u laganim strojevim koracima. Po povratku iz armije Rade se potpuno posvetio muzici.

Pročitajte: TUŽNA SUDBINA LEGENDARNOG FOLKERA – Nemam pare ni za lekove, jedem hleb i mleko tri dana

Foto: ATA images

U banji Gornja Trepča počeo je da nastupa kao solista u bendu “Plavi anđeli”. Kupio je bas gitaru i pojačalo i došao u Beograd gde je uzimao časove sviranja. Posle toga se jedno vreme seljakao po Srbiji i Vojvodini. Sredinom 1976. kao solista Rade odlazi u Nemačku. Kao prvi uspeh u inostranstvu desila se ljubav između njega i njegovog fana Ivanke Krivokuće, tadašnjeg studenta tehnologije, koja je krunisana brakom i rođenjem njihova prvenca Duška. U isto vreme kompozitor Predrag Vuković Vukas komponuje za njega pesmu “Lepotica i sirotan”, a onda 1982. i pesmu “Selo moje lepše od Pariza” sa kojom je ušao na velika vrata srpskog estradnog neba. Sledeće godine doživljava veliki uspeh na Hit paradi, a rađa mu se i čudo od deteta, natprosečno inteligentni (koeficijent inteligencije 182) sin Đorđe. Pesmu “Selo moje lepše od Pariza” SANU je uvrstila među deset najlepših pesama u istoriji srpske muzike.

Pročitajte: Ana Nikolić nije dobro, porodica u suzama – Još si potrebna ćerki Tari

Foto: ATA images

Rade je poznat po hitovima “Selo moje lepše od Pariza”, “Žene vole oficire”, “Pogledom te tražim”, “Ti si žena mog života”, “Putuju kočije bele”, “Ne šalji majko sina u tuđinu”, “Tiha voda ruši stene”, “Lepotica i sirotan”, “Dođi dušo da štedimo struju”, “Al’ je lepo biti seljak”, “Ne deli nas Drino” i mnoge druge.

Podsetimo, pevač Rade Jorović sada živi od penzije koja je 30.000 dinara, a nekada je, kako je sam ispričao, na proslavama zarađivao veliki novac.

– Malo sam avanzovao u međuvremenu. Sada primam 30.000 – rekao je pevač kroz smeh, koji je donedavno primao penziju od 25.000 dinara i nastavio:

– Ali dobro ja imam malo tantijema od izvođačkog prava, ima malo i koncerata pa se skupi dovoljno. Uvek se setim i kad imam i kad nemam ko sam bio i ko sam sad. Samo se setim one faze kad sam bio niko i ništa i kažem: polako. Sve će biti. E sad dokle ću da živim ne znam. Hvala Bogu neka bude 105 pa opet – kaže pevač za Kurir.

AUTOR: SVET

IZVOR: BLIC

FOTO: ATA images