Goveđi gulaš
Svet

September 22, 2023 16:37

By

Specijalitet koji miluje nepce, obožavaćete ga: Goveđi gulaš sa krompirom i povrćem

Goveđi gulaš kao idelno rešenje za obrok na kašiku

Goveđi gulaš poslužite uz ne previše začinjenu salatu od zeleniša ili grilovano povrće i dobićete zdrav i ukusan obrok za kakav biste u restoranu tradicionalne kuhinje morali da izdvojite pravo malo bogatstvo…

Goveđi gulaš

Guliver Getty Images

SASTOJCI: 

(za četiri osobe)

✤ 1 kg govedine
✤ 50 g svinjske masti
✤ 3 glavice crnog luka
✤ 2 krompira
✤ 2 zrela paradajza
✤ 1 crvena paprika

Pročitajte Predlog za ručak – Ćuftice od tunjevine u marinara sosu

✤ 1 šargarepa
✤ 2 kašike slatke paprike
✤ 1 kašičica ljute paprike
✤ so i mleveni crni biber
✤ 2 l goveđeg bujona
✤ brašno

Goveđi gulaš

Pexels

PRIPREMA: 

1. Očistite meso od masnoće i iseckajte na sitne komadiće veličine 2-3 cm. Začinite, pospite brašnom i ostavite da odstoji.
2. Zagrejte rernu dok ljuštite krompir. Isecite ga na deblje kriške. Podmažite pleh uljem, krompir začinite po želji i ubacite u rernu na 180oC na pola sata.
3. Zagrejte mast u šerpi sa debelim dnom. Kada se istopi, dodajte meso i ostavite da porumeni na jakoj vatri (dovoljno je svega nekoliko minuta), neprestano mešajući. Izvadite meso iz šerpe i odložite ga.

Pročitajte Za današnji ručak predlažemo vam tanjir zdravlja – Piletina u sosu od paradajza sa integralnim pirinčem (recept)

4. U istoj šerpi, koristeći istu mast, na umerenoj vatri izdinstajte sitno iseckan crni luk. Dodajte oljušten paradajz isečen na kockice, kao i goveđi bujon.
5. Pošto se smesa zagreje, dodajte meso (zajedno sa sokovima koje je pustilo dok je stajalo odloženo u posudi).
6. Ubacite slatku i ljutu papriku (prethodno uklonite semenke), kao i oljuštenu šargarepu iseckanu na komadiće. Sačekajte da provri, poklopite i kuvajte dva sata ili dok ne primetite da je meso omekšalo.
7. Poslužite sa krompirićima koje ste ispekli u rerni. Ukoliko pak niste ljubitelj pečenih krompira, uz gulaš možete poslužiti i pire od krompira, uz obaveznu salatu od zeleniša kao prilog.

Savet plus! Ukoliko pri ruci nemate goveđi bujon, možete ga zameniti sa dva litra vode u koju ćete dodati kupljenu supu u kockici (ta varijanta nije tako zdrava kao domaći bujon od kostiju koji se kuva satima, ali svakako može da posluži kad je hitno). Uživaćete u ovakvom gulašu

AUTOR: SVET

IZVOR: Srećna Žena

FOTO: GETTY images