Krempita torta
bakina kujna

3 Jula, 2022 12:00

Krempita torta – neodoljiva tradicionalna poslastica s ukusom vanile pripremljena na malo drugačiji način

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Pročitajte: Šarlota sa šumskim voćem i kafom – Osvežavajuća nepečena poslastica, idealna za vrele letnje dane

Krempita torta

Krempita torta – neodoljiva tradicionalna poslastica s ukusom vanile pripremljena na malo drugačiji način

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 12 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 žumanceta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike ulja
* 4 kašike brašna
* 1/2 praška za pecivo
Za fil:
* 4 belanceta
* 12 kašika šećera
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 500 ml vode
Za posipanje:
* 1 kašika šećera u prahu

Priprema:

1. Za pripremu kore penasto umutiti žumancima sa šećerom. Dodati ulje, brašno i prašak za pecivo, te mutiti dok se sastojci ne povežu. Okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru.

2. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12 minuta dok kora ne porumeni. Prohlađenu koru pomoću oštrog noža poprečno preseći napola.

3. Za pripremu fila u šerpu sipati vodu, dodati 4 kašike šećera i kuvati dok se šećer ne rastopi. Sipati pudin i brzo mešati žicom da se ne naprave grudvice. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.

4. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući 8 kašika šećera. Šam varjačom umešati u vruć puding.

5. Prvu polovinu kore vratiti u kalup i preko nje izliti fil za tortu. Poravnati ga špatulom i preklopiti drugom korom.

6. Nakon što se torta ohladi i stegne, izvaditi je iz kalupa i prebaciti na tacnu za posluženje, te posuti šećerom u prahu.

Ovaj i mnoge druge proverene recepte pronaći ćete na sajtu www.bakinakujna.rs

FOTO: Promo