Recept Mire Antonović
Svet

December 14, 2023 14:30

By

Mira Antonović za SVET podelila najoriginalniji recept za tiramisu: Ovaj sastojak razgaljuje nepca (recept)

Recept Mire Antonović za tiramisu sa ovim sastojkom je neprevaziđen

Recept Mire Antonović za omiljenu italijansku poslasticu spada u kompleksnije ali je važno da u pripremu uložite ljubav. Dama  koja se često prožima u naših tekstovima danas je za portal SVET otkrila svoj omiljeni recept.

Recept Mire Antonović

Instagram

Tradicionalni tiramisu je dezert koji podseća na puding – obično se sastoji od patišpana ili piškota potopljenih u liker, poređanih između bogatog fila i rendane čokolade. Tiramisu je prvobitno pravljen od laganog krema, ali poslednjih godina koristi se sir mascarpone. Evo kako to pravi Mira Antonović.

Recept Mire Antonović obožavaće sve dame, ovo su sastojci:

200 gr piškota

Preliv za piškote:

2 supene kašike nes kafe
8 kašika vode
3,5 dl mleka
malo ruma

Recept Mire Antonović

Privatna arhiva

Krem:

5 jaja
16 kašika šećera
500 gr maskarponea
malo tečne vanile

Pročitajte Još recepata poznatih pogledajte OVDE 

Za posipanje:

malo kakaoa ili čokolade u prahu
malo vanil šećera, po izboru

Recept Mire Antonović

Pexels

Recept Mire Antonović za tiramisu priprema se lako i jednostavno ako imate iskustva

Recept Mire Antonović za tiramisu uspeva svaki put zbog ključnog poteza – kako ističe Mirjana dok kuva i sprema uvek pije čašu dobrog, kvalitetnog vina.

Priprema:

Za Tiramisu koristim malu vatrostalnu posudu sa slike, koja je dimenzija 16cm x 26cm. Najpre treba napraviti preliv za namakanje piškota: staviti vodu da provri, pa njome preliti ness kafu. Dobro izmešati, da se sve granule kafe rastope baš lepo. Zatim dodati mleko i malo rum i ostaviti sa strane.

Pročitajte Vaš omiljeni kolač po receptu Jelene Gavrilović – Samo jedan sastojak daje poseban šmek (recept)

Za krem:

Razbiti jaja, pa belanca staviti u jednu posudu, a žumanca u drugu. Belanca ulupati mikserom u čvrst sneg, pa dodati 8 kašika šećera. Mutiti još malo samo
Malo da se šećer rastopi, pa ostaviti sa strane.

Recept Mire Antonović

Pexels

Žumancima dodati 8 kašika šećera, pa ih dobro izmutiti mikserom. Dodati sir i malo vanile, pa dobro promešati. U žumanca dodati sneg od belanaca, pa obe smese lepo i nežno promešati špatulom, da se dobije fina gusta smesa.

U posudu za Tiramisu staviti par kašika kreme, pa na nju slagati piškote, provlačeći ih prvo kroz preliv sa nes kafom. Složene piškote premazati kremom, pa na kremu složiti još jedan red piškota. Ostatak kreme staviti na piškote, zagladiti kremu da se lepo poravna, pa staviti u frižider 24 sata.

Prijatno vam želi Mira.

AUTOR: SVET

FOTO: Rajko Ristić