Sin Jelene Radanović
Svet

September 19, 2023 10:14

By

Sloba je svojom ljubavlju popravio mnogo toga… Jelena Radanović otvorila dušu o borbi sina Nauma

Sin Jelene Radanović voljen je dečak, Sloba ga gleda kao svog prvenca

Sadašnja supruga Slobe Radanovića, Jelena nije krila da njeno dete iz prvog braka, sin Naum ima autizam. Budući da se sve više porodica danas susreće sa ovim složenim poremećajem, jednom prilikom je ispričala da je prve znake primetila je kada je njen naslednik imao tri godine.

Sin Jelene Radanović

Ata images

Jelena, naime, često putem Instagram profila odgovora na pitanja koja zanimaju njene pratioce u vezi ove teme, pa je tako bilo i ovog puta.

– Da li Sloba ulaskom u život tvoj i tvoje dece doprineo da Naum bude bolje (srećnije, raspoloženije…) – glasilo je pitanje.

Sin Jelene Radanović

– Sigurna sam da ovo nije “politički korektan” odgovor, ali da jeste. Sloba je svojom ljubavlju popravio mnogo toga – odgovorila je Jelena i istakla da je Naum počeo da govori tek sa pet godina…

– Naum je počeo da govori sa pet godina i to uglavnom za svoje potrebe. Govor je štur, ali se smatra verbalnim autizmom. Do druge godine je sve radio, a onda se samo ugasio. Sa tri godine je bio ugašen. Bio je kao telo iz kog je neko isisao dušu. Radio je sve što ne treba da rade zdrava deca, a nije radio apsolutno ništa što bi trebalo da radi zdravo dete. Radili smo sve moguće detokse i protokole, razne alternativne tretmane, transplataciju matičnih ćelija… Uvek više stvari istovremeno. Od svega što smo radili očekivala sam pet posto samo, smatrajući da će ukupan rezultat da bude zadovoljavajući, ali čarobna pilula ne postoji – napisala je Jelena.

Sin Jelene Radanović

Ata images

Jelena Radanović danas vidi rezultate kod Nauma ističući da je srećan dečak…

– Super je, on je srećan dečak, Daleko od deteta urednog razvoja, ali daleko i od oblika autizma koji je imao pre pet godina. Sada je problem razumevanje govora i generalno razumevanje, ali sve što smo radili dalo je određen rezultat. Povremeno je hiperaktivan, spava odlično, voli da pliva. Autisti generalno vole vodu – otkrila je Slobina supruga.

Sin Jelene Radanović

Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, kao i ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Autizam je poremećaj u mnogim delovima mozga, ali se ne može sa punom sigurnošću dokazati kako oni ostvaruju svoj uticaj na sveukupno ponašanje organizma. Nasleđe u nastanku autizma ima veliku ulogu; genetički poremećaj je složen i za sad se još ne zna koji su geni za to odgovorni. U ređem broju slučajeva autizam se povezuje sa teratogenim činiocima koji uzrokuju defekte u toku rođenja. Postoje i drugi uzroci autizma, koji se navode u literaturi; tako npr deset procenata osoba sa Daunovim sindromom razviju i autizam. Prema nekim autorima autizam uzrokuju vakcine korištene u dečjem uzrastu. Međutim, ova hipoteza je ostala kontroverzna, jer nema podršku u uverljivim naučnim dokazima.

AUTOR: SVET

FOTO: ATA images