svet

September 3, 2014 18:00

By

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Jelena Bačić Alimpić: Uživam u svakom zalogaju i gutljaju

jelena

Došli smo na korak do početka konferencije “Food Talk”, koja će se u petak održati na Salašu 137. Prethodnih dana smo vam mnoge poznate ličnosti, koje će na njoj učestvovati, predstavili na potpuno nov način. Otkrili su nam delić svojih kulinarskih tajni, prisetili se kako su zavoleli čarobni gastro svet, saopštili nam svoje poglede na razne kuhinje… Danas će upravo to učiniti novinarka i spisateljica Jelena Bačić Alimpić, koja će učestvovati u panelu „Kuvamo i živce čuvamo“

“Ne živim da bih jela, ali i ne jedem samo da bih živela. Trudim se da uživam u svakom obroku, jednako koliko i u njegovoj pripremi. Svakodnevno kuvanje ume ponekad da bude zamorno, ali verujem da ga možemo učiniti zabavnim sa malo mašte i dobre volje. Budući da sam odrasla u Vojvodini, veoma dobro poznajem gastronomska čuda sa ravničarskih prostora, ali i mađarsku i nemačku kuhinju čijim me je tajnama naučila moja baka Gizela. Dugo nisam znala drugačije nazive imena pojedinih poslastica osim na mađarskom ili nemačkom jeziku”, kaže Jelena.

U poslednje vreme ona posebnu pažnju posvećuje zdravom načinu ishrane:
“To nikako ne podrazumeva vegeterijanstvo ili radikalniju varijantu – veganstvo, ali pouzdano znam da se može spremiti pregršt ukusnih jela od povrća, bez mesa. Verujem da bi trebalo da budemo umereni u svemu, pa i u hrani. Veliki sam hedonista, ali hedonizam za mene ne podrazumeva prejedanje ili opijanje, već istinsko uživanje u svakom zalogaju ili gutljaju”, priča novinarka, a potom ističe:
“Odavno sam iz naše kuće izbacila beli šećer i belo brašno, so koristim u malim količinama, ali zato bogatstvo ukusa nadoknađujem sa mnogo svežeg začinskog bilja koje može na neverovatan način oplemeniti svako jelo. Želim da verujem da će moja deca dočekati redovnu upotrebu organski gajenih namirnica, koje u svetu već imaju značajnu primenu, ali se kod nas teško nalaze. Bila bih najsrećnija kada bih bila u mogućnosti da sama uzgajam određene vrste voća i povrća, ali nažalost, nemam je, pa koristim ono što mi je dostupno na pijacama i supermarketima. I, da ne zaboravim: omiljena jela moje porodice sadrže ribu – i rečnu i morsku. Ona se može spremiti na mnogo načina, ali mi najviše volimo mediteranski”, kaže Jelena a potom za kraj obećava:
“Potrudiću se da na Salašu 137 pripremim neko ukusno, slasno jelo, a sasvim sam sigurna da ću uživati u ovom sjajno osmišljenom događaju, gastronomskim đakonijama, druženju, kvalitetnom vinu i sjajnom vokalu Zvonka Bogdana.”

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDEa sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

food talk

Autor i foto: Life Content