svet

August 31, 2014 17:00

By

U susret konferenciji “Food Talk 2014″! Peđa Nerić: Svako jelo doživljavam kao umetničko delo!

pedja-neric

Druga “Food Talk” konferencija održaće se za manje od dve nedelje, 5. septembra, na Salašu 137, a tog dana hrana će „govoriti“ onako kako samo ona ume. Na konferenciji će prisustvovati mnogobrojni ljudi čije su profesionalne karijere usmerene ka hrani i od nje zavise, ali i svi oni koji dobru hranu vole i u njoj znaju da uživaju.

U panelu „Kuvam i živce čuvam“ biće i naš cenjeni kreator Peđa Nerić. Igrom slučaja on je, baš kao i Nenad Knežević Knez, koji će učestvovati u istom panelu, u svet kulinarstva zakoračio kad su mu dosadile studentske menze.
“Od najranijeg detinjstva estetika mi je bila bitna u svim segmentima života – bilo da je reč o sitnicama, koje su mnogima nevažne, bilo da su u pitanju stvari koje svi smatramo značajnim. Estetika kao stil života, sasvim logično, prenela se u kuhinju kad sam počeo da kuvam”, kaže Peđa i dodaje:

“Moji kulinarski počeci vezani su za studentske dane, kada sam zbog mnogo razloga prestao da odlazim u studentske menze i, samim tim, bio primoran da sam brinem o svojoj ishrani. S obzirom da sam studirao u Beogradu, a moja porodica je živela u Kraljevu, bio sam na svakodnevnoj telefonskoj vezi s majkom, koja mi je davala recepte i govorila kako se spremaju pojedina jela. Neočekivano, iz prvog puta su uspevala i bila vrlo ukusna. Tako sam zavoleo kuvanje, što je vremenom preraslo u strast. Posle prvih tradicionalnih jela, koja sam zahvaljujući majci naučio perfektno da kuvam, počeo sam da eksperimentišem sa raznim kuhinjama, a recepte sam uzimao kad god sam imao priliku, i kod nas i po svetu”, priča Nerić, a potom ističe:

“Pored dobrog ukusa koji se podrazumeva, najveću pažnju posvećujem koloritu jela i, naravno, serviranju. Budući da sam umetnik-esteta po opredeljenju, svako jelo koje spremam doživljavam kao svoje umetničko delo, a iznošenje na trpezu kao svojevrsnu izložbu. Da bi došlo do punog izražaja insistiram da sve bude servirano na belim tanjirima, jer bela osnova, poput praznog slikarskog platna, najbolje ističe boju jela koja je meni veoma bitna. Estetika jela svako kuvanje pretvara u umetnost, čineći zadovoljstvo spremanja hrane još većim”, kaže on za kraj.

Prošle godine o gastro-temama razgovarale su legende poput Olivera Mlakara, Steve Karapandže Đorđe Balaševića (kako je bilo možete pogledati OVDEa sve panele sa prve konferencije možete pregledati OVDE), vinari iz celog regiona, vlasnici restorana i mnogi drugi. Za ovu godinu spremljen je još zanimljiviji program.

Nakon završenih panela gosti konferencije opustiće se uz koncert Zvonka Bogdana i vrhunska vina koja nose ime ovog maga panonske muzike.

Budući da je broj mesta za učesnike konferencije ograničen – svi zainteresovani treba što pre da prijave svoje učešće. Način prijave i detaljan program možete pogledati OVDE.

food talk

Autor: Life Content
Foto. Hello arhiva, Life Content