Ćureći faširi
bakina kujna

November 27, 2022 13:45

By

Nemate ideju za nedeljni ručak? Mi vam predlažemo ćureće fašire na varivu od boranije (recept)

Ćureći faširi na varivu od boranije- savršeni nedeljni ručak

Posetite poznati domaći kulinarski sajt www.bakinakujna.rs te u bogatoj ponudi proverenih domaćih recepata pronađite svog favorita i pripremite ukusno slano ili slatko jelo za svoju porodicu.

Ćureći faširi na varivu od boranije – ukusne ćuftice sa cušpajzom od povrća
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 80 min.

Sastojci:
* 600 g ćurećeg belog mesa
* 1 srednja glavica crnog luka
* 40 g parmezana
* 3 kriške hleba
* 1 krupno ili 2 manja jajeta
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 3 čena belog luka

* 150 g prezli
* mleveni biber
* 250 ml mleka
* ulje
* so

Pročitajte: Obogatite slavsko predjelo preukusnim i brzim pitama sa paprikama (recept)

Ćureći faširi

Foto: Svetlana Belić

Za varivo:
* 1 glavica crnog luka
* 2 šargerepe
* 1 kriška celera
* 500 g žute boranije
* 300 g svežeg paradajza
* 200 ml soka od paradajza
* 1 kašika seckane mirođije
* mleveni biber
* ulje
* so

Priprema:
1. Za pripremu šnicli, ćuretinu iseći na krupnije kocke i samleti u
električnom secku. Crni i beli luk ispasirati. Kriške hleba preliti hladnim
mlekom, a zatim ih dobro ocediti i izmrviti.
2. U činiji sjediniti mlevenu ćuretinu, crni i beli luk, izmrvljeni hleb,
parmezan, jaje, mlevenu papriku, biber i malo soli po ukusu. Dobro
izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Od pripremljene smese oblikovati manje šnicle. Uvaljati ih u prezlu i
pržiti na umereno toplom ulju s obe strane dok ne porumene.
4. Za pripremu variva, crni luk ili paradajz očistiti i iseći na kockice, beli
luk ispasirati. Šargerepu oguliti i iseći na kolutove, celer na kockice.
5. U većoj šerpi na malo ulja propržiti crni luk, celer i šargarepu, dodati
boraniju i pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta. Ubaciti seckani
paradajz i sok, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dinstati na umerenoj
temperaturi dolivajući vodu po potrebi dok svi sastojci ne omešaju, a jelo
ne dobije željenu gustinu. Pred kraj kuvanja dodati pasirani beli luk i
mirođiju.
6. Varivo poslužiti kao prilog uz faširane šnicle.

Ove i mnoge druge proverene recepte naći ćete na sajtu
www.bakinakujna.rs

AUTOR: SVET

IZVOR: Bakina kujna

FOTO: Svetlana Belić